Popcorn Hour

Egy oktávval magasabban: Popcorn Hour A-410

[2014. február 27.]

Frissítésen esett át az A-400-as, amely azonban már indokolja, hogy a típusjel is változzon.

Bár egy A-410 Pro nevű high-end modellt ígért a gyártó 2014 első negyedévére, kellemes meglepetésként egy közbenső „lépcsőfokra” is ráléptek a legkomolyabb modell felé vezető úton. A cél a már több mint egy éves A-400-as felfrissítése volt, amely szoftveresen ugyan töretlenül és folyamatosan fejlődik és tökéletesedik, de a hardver konfiguráció – leszámítva a pár hónapja a lejátszó mellé csomagolt ajándék wifi-adaptert – nem változott.

Adódik a kérdés, hogy milyen jobb processzorra lehetne váltani, amikor az A-400 továbbra is az egyetlen lejátszó a világon, amely a Sigma Designs SMP8911-es processzorával és annak egyedülálló VXPŸŸ funkciójával bír? Mindebből következik a válasz egy része is: a CPU természetesen nem változhat – aminek azt hiszem csak örülhetünk, főleg, ha tudjuk, mennyi gyermekbetegséget hordoz szoftveresen minden újabb Sigma chip. Kézenfekvő és gyakorlatilag szinte költségmentes megoldás a RAM növelése, hiszen napjainkban egy 512 MB-is vagy egy 1 GB-os memória-IC között vélhetően max. pár forintos eltérés lehet az árban. Így a most bemutatkozó A-410 már 1 GB RAM-ot fog tartalmazni, bár ennek a lépésnek inkább a marketing terén, mintsem a lejátszással összefüggésbe hozhatóan lesz haszna – véleményünk szerint. Bár elképzelhető, hogy bizonyos pufferolási műveletek tökéletesebbek lehetnek, ha nagyobb memóriaterületet használhat a processzor, de – ahogy más gyártóknál láthatjuk – 512 MB-os RAM mérettel is lehet jóval gyorsabban ugrani a lejátszás közben, mint ahogy az A-400 eddig tette ezt, azaz inkább szoftver kérdése mindez, mint a memóriáé.

Az A-400-hoz a SilverstoneŸ által tervezett passzív hűtésű fém készülékházra méltán büszke a kezdetek óta a Popcorn Hour, soha, semmilyen hűtési problémára nem panaszkodtak a felhasználók. Így alapvetően a külső megváltoztatására sincs semmilyen okunk. Két apróságot azonban – éles szemmel – felfedezhetünk, de csak az A-400 és az A-410 hátlapján érdemes különbséget keresni:

 

Bal oldalon az eddigi A-400-as, jobbra az őt most leváltó A-410 látható. Minimálisat változott a hűtőbordázat kialakítása, de az érdemleges újdonság – ami funkciót is érint – a bal alsó sarokban megjelenő külső infra vevő csatlakozója. Így el is rejthetjük magát a készüléket, és mégis távvezérelhető marad egy külső infra vevő segítségével, nem csak etherneten át. Bár – ki tudja miért – jelenleg nem tartozék a külső vevő az A-410 csomagban, és a gyártó kínálatában sem szerepel ilyen. Vélhetően a korábbi C-200 infra kit vevőrészével kompatibilis ugyan, de jelenleg nincs információnk arról, pontosan milyen más elektronikát lehetne csatlakoztatni az IR-bemenetre.

A végére hagytuk az egyetlen komoly új képességet, melynek azon felhasználók örülhetnek, akik nem drágább házimozi-erősítővel, hanem mondjuk analóg (tranzisztoros, csöves) sztereó erősítővel rendelkeznek, és inkább a minőségi zenei hangzást értékelik, mintsem a filmek térhatású effektjeit. Az ő számukra a médialejátszók mint sztereó zenei források jelenleg nem igazán jól használhatóak, hiszen azok analóg hangkimenete csak teljesen átlagosnak, és semmiképpen nem minőséginek, esetleg high-endnek nevezhető. A médialejátszók alapvetően házimozira készülnek, és napjainkban már feltételezik a HDMI-s erősítő meglétét, ami a HD-s és akár 7.1-es hangokat képes dekódolni, így nem fektetnek hangsúlyt arra, hogy a lejátszó – általában csak kétcsatornás – analóg kimenetén milyen hang jelenik meg. Ezt általában csak azok használják – véli a legtöbb lejátszógyártó – aki tévén hallgatják a filmeket, egy TV pedig úgysem képes minőségi hangvisszaadásra. A Popcorn Hour lejátszók beépített zenei jukebox szolgáltatása és az ingyenes okostelefonos/tabletes távvezérlő alkalmazás azonban már az A-400-ast is ideális zenelejátszóvá tette – már ami a kezelhetőséget illeti. Hallgatva a felhasználói igényekre, az A-410 már egy minőségi sztereó DAC-kal (digitális-analóg átalakítóval) érkezik. A kaliforniai ESS Technology a világ egyik vezető DAC-gyártója, termékeiket számos high-end eszközben, hangkártyákban is megtalálhatjuk. Az A-410-ba az ESS Sabre ES9023 prémium DAC chip került, amely 112 dB-es jel-zaj viszonnyal büszkélkedhet. 24-bites, max. 192 kHz-es adatfeldolgozásra képes. Neki köszönhető, hogy az A-410 már nem csak funkciói, de analóg sztereó kimenete alapján is komoly minőségű zenelejátszó lehet otthoni hangrendszerünkben.

Az A-410 tehát azok számára nyújthat többet, mint a készletek erejéig még továbbra is kapható A-400, akik minőségi sztereó zenehallgatásra is használnák, és nem rendelkeznek külső DAC-kal, vagy digitális erősítőjükben nincs kifejezetten márkás digitál-analóg konverter. Az A-410 minimálisan ugyan, de drágább mint elődje, illetve nincs hozzá ajándék wifi-adapter sem. Hazai bruttó (27% áfával számolt) ára 89 900 Ft lesz, a jövő hét vége felé érkezik először az országba, előrendelni pár napon belül lehet a hivatalos forgalmazóknál.

Akik minőségi analóg tápegységgel is támogatott valódi high-end hangzást – akár 7.1-es kimeneten is – szeretnének kapni médialejátszójuktól, azoknak még egy kicsit várni kell az A-410 Pro modellre, ami a jelenlegi tervek szerint 900 EUR körüli áron várható.