Popcorn Hour

Hol késik már az A-500 Pro?

[2016. március 03.]

2015. augusztus 24-én mi is beszámoltunk róla, hogy az A-410 sikerén felbuzdulva, a Cloud Media egy még komolyabb DAC-kal szerelt lejátszót tervez piacra dobni azoknak, akik a minőségi kép mellett az audiofil-szintű sztereó zenehallgatást is elvárnák médialejátszójuktól. Úgy tűnt, a tavaly nobemberi Audio Video Tend & HiFi Show-n már akár működő prototípust is be tudunk mutatni, de végül nem így lett. Akkor decemberre módosította a gyártó az első darabok szállítását, majd később ez februárra módosult. Legutóbbi értesítésük szerint áprilistól lesz elérhető csak a Popcorn Hour A-500 Pro.

A késedelem legfőbb oka a lejátszó DAC-körüli elektronikájának folyamatos módosítása annak érdekében, hogy tényleg utolérhetelen minőséget kapjunk nem csak az A-500 Pro árkategóriáján belül, de sokkal durvábban árazott zenelejátszók között is. Az utolsó finomítások még folyamatban vannak, de immár mérési adatokat és egyéb infókat is közölt a Cloud Media:

„Jelenleg az alaplap tesztelése folyik különböző körülmények között, hogy biztosak legyünk benne, hogy mostanra százszor jobb már, mint a bejelentés idején elkészült prototípus esetében volt. Az első minőségtesztek után az ESS csapatának segítségével apróbb változtatásokat végeztünk el az áramkörön, amelytől jobb lett. Ezt az újabb kapcsolást is alaposan ellenőriznünk kellett, de most örömmel mondhatjuk, hogy az minden teszten átment, és az eredmény meghaladja minden várakozásunkat! Ki merjük jelenteni, hogy az A-500 Pro DAC-jának teljesítménye audiofil minőséget produkál.”

Hivatalos mérési eredmények a jel-zaj viszonyról, harmonikus- és intermodulációs torzításokról, alapzajról az XLR és RCA analóg kimeneteken:

 

-150 és -160 dB közötti jel-zaj viszony az XLR-kimeneten – gyakorlatilag hallhatatlan a zaj

 

Teljes harmonikus torzítás az XLR-kimeneten 1 kHz-es jellel mérve: -140 dB körül

 

Teljes harmonikus torzítás az RCA-kimeneten 1 kHz-es jellel mérve: -145 dB körül

 

A fentiek alapján elmondható, hogy nagyon jók a mért értékek, kiválóan tükrözik a 32-bites jelfeldolgozás jótékony hatását az alapzajra, jel-zaj viszonyra és a torzításokra. Ezek természetesen egy szinusz hullám esetén rögzített mérése eredmények, igazi teszteket majd zene mellett és a fülünkkel tudunk végezni, de az ESS chipje alapvetően garancia azért a kiváló hangzásra is. Néhány minőségi eszköz, amiben az ESS Sabre 9018K2M DAC már bizonyított:

 

Míg az áramkörök finomítása zajlik, addig természetesen a szoftverfejlesztők sem tétlenkednek. A kezdeti képességek mellett több új funkció és javítás is bekerült már az A-500 Pro firmware-jébe:

  • Mediatek MT7610U wifi-driver támogatása, azaz 802.11ac sebességű (433 Mbit/s) wifi-kapcsolat is létrehozható majd USB-s adapteren keresztül. Így akár 4K-s videók lejátszása is lehetséges lesz wifin!
  • MKV MVC fájlok lejátszása, mint a VTEN-en is. Tehát a Blu-ray ISO fájlokhoz hasonlóan mindkét szem számára fullHD-s képet tartalmazó MKV-k kezelése.
  • Szebben renderelt filmfeliratok.
  • DSD256 és DSD512 kompatibilitás is.
  • SACD ISO fájlok teljeskörű kezelése.
  • Szünetmentes lejátszás (gapless playback) DSD fájloknál is.
  • NTFS fájlrendszerű külső meghajtókra az írás kb. 4-szer gyorsabb lett.
  • FLAC és DSD fájlok is streamelhetőek a lejátszóra DLNA-n keresztül.

 

Úgy tűnik tehát, az A-500 Pro több hónapos csúszása a tervezett megjelenéshez képest csak a leendő tulajdonosok érdekében történt. A cél az volt, hogy a lejátszó azon része (a DAC áramkör), amely területén a Popcorn Hour nagy tapasztalatokkal még nem rendelkezik, képes legyen felvenni a versenyt az ismert audiofil gyártók termékeitől megszokott minőséggel. A szoftver bármikor módosítható, de a hardvernek az első perctől kezdve kiforrottnak kell már lennie. A késedelem láthatóan jó hatással lesz a kezdeti firmware-re is. Az elmúlt években a gyártó előszeretettel dobott piacra olyan termékeket, amelyek a szoftver oldalán még igen csak kezdetleges állapotban voltak, és a korai vásárlók lettek a bétateszterek – gyakran szándékuk ellenére is. És bár néhány hónap alatt mindig elérte a készülék a stabil és jól használható állapotát, reméljük – a nem kevés pénzért cserébe –, az A-500 Pro esetében már áprilisban is közel hibátlan lejátszót kapcsolhatunk be!

 

A Popcorn Hour A-500 Pro angol nyelvű weboldal: link...
Az ESS ES9018-2M Sabre32 DAC sajtóközleménye angolul (2013. június 21.): link...