Popcorn Hour

Új készülék Android alapokon!

[2014. szeptember 02.]

Két új termékkel is jelentkezik a Popcorn Hour (avagy Syabas, avagy Cloud Media :) az év utolsó hónapjaiban. Érdekes módon egyiken sem találunk majd Popcorn Hour logót, de ez senkit ne tévesszen meg, mindkettő mögött ugyanaz a gyártó és ugyanazok a fejlesztők állnak. Az egyiket most, a másikat pedig következő hírünkben – várhatóan még ma – mutatjuk be.

OpenHour – Sosem volt a Syabas erőssége a névválasztás, hosszú időbe tellett, amíg világszerte nem mosolyogtak a Popcorn Hour márkanév hallatán. Amikor pedig már ismert és elismert lett, megszületett a Cloud Media, mint globális márka az esetleges termékcsaládok egyedi logója fölött. A médialejátszókat a kezdetek óta Popcorn Hour névvel hozták forgalomba, majd megjött a Popbox. Mostantól az OpenHour elnevezéssel és logóval is meg kell barátkoznunk...

Az A-400/A-410 dobozára emlékeztető külső kb. az egyetlen hasonlóság az újdonság és az aktuális lejátszók között. Az A-400 képminőségével a Popcorn Hour a high-end házimozi-lejátszók piacára lépett be, míg a prémium DAC-ot kapott A-410-zel az igényesebb zenehallgatók körében igyekszik további vevőket találni. Az OpenHour Chameleon modell esetében már a tervezett amerikai ár (149 USD) is elárulja, hogy most nem a csúcskategória bővül újabb készülékkel, hanem kb. a néhai Popbox piacára tér vissza a gyártó.

Nézzük a hardverspecifikációkat: 1,8 GHz-es RockChip RK3288 4-magos Cortex A17 processzor, integrált 16-magos Mali T764 3D-s grafikus chip 4K UltraHD (2160p) videókimenettel. 2 GB DDR3 RAM, és nincs flash ROM, csak egy SD-kártyaolvasó (max. 32 GB-os kártyákat kezel). Gigabites ethernet, HDMI természetesen, 3 darab USB2.0 host port, egy USB OTG-port, optikai és koax digitális hangkimenet, csatlakozóaljzat külső infravevő számára (ahogy az A-410-en is). Infra távvezérlő, külső 5 V-os tápegység.

Aki kicsit is járatos a mobileszközök világában, a fenti adatokból elsőre akár egy Androidos tablet is eszébe juthatna, hiszen a Cortex+Mali párosítás ezen készülékeknél a legnépszerűbb. Ha valaki erre gondolt, nem is jár nagyon messze a valóságtól, hiszen a Chameleon mellé egy 8 GB-os SD-kártyán (Class 10) Android OS 4.4.2-t kapnak a vásárlók! A készülékben tehát nincs ROM, így nem kötött semmilyen operációs rendszerhez sem. Elméletileg bármi futtatható rajta, amely a RockChip processzoron elérhető, vagy elérhető lesz. A későbbiekben a gyártó saját operációs rendszert is tervez kiadni, vélhetően a Popcorn Hour lejátszók aktuális linuxos kezelőfelületét fogja portolni.

Folyamatban van az XBMC (hamarosan Kodi) egyedi kiadásának fejlesztése is a Chameleon-ra, amely a H.265-ös formátumot hardveresen lesz képes dekódolni. A népszerű médialejátszó alkalmazás androidos verziója (.apk fájlból) természetesen alaphelyzetben egyszerűen telepíthető az OpenHour-re is. De a Google Play áruház is elérhető természetesen a teljes értékű Androidnak köszönhetőn, így szinte bármit telepíthetünk a Chameleon-ra, ami jól használható távvezérlővel, vagy kompatibilis kiegészítőkkel (bármely szabványos USB-s eszközzel, amit az adott játék támogat, így pl. PlayStation3 kontroller, egér, billentyűzet, stb.) ezen a platformon.

Nem véletlen azonban az OpenHour Chameleon elnevezés választása. Az open szó a nyitott platformot jelenti, hiszen bármely szoftver futtatható, ami a készülék hardverén működőképes. A kaméleon modellnév pedig a többféle oprendszer – és így a kezelőfelület, képességek – változatosságára utal. Úgy használhatod, ahogy Neked tetszik, de akár minden újraindításnál másféle rendszert is futtathatsz, másféle feladatra is optimalizálhatod ezt a miniatűr számítógépet.

 

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az OpenHour Chameleon elsősorban a fiatalabb, nem csak mozizni, de játszani, kísérletezgetni is szerető felhasználókat célozza meg. Nyitottságával lehetővé teszi akár egyedi szoftverek futtatását is egy univerzális eszközön, amelynek a legújabb formátumok, a 3D és a 4K felbontás kezelése sem okoz problémát. Az olyan korlátok miatt, mint a HD-s hangformátumok (Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS-HD)  támogatásának hiánya a jelenlegi Android operációs rendszerben, valamint a mobiloknál megszokott képminőség elsősorban nem az igényes házimozi-rendszerrel rendelkezők számára lehet izgalmas termék a Chameleon – bár kíváncsian várjuk, hogy a Cloud Media saját operációs rendszere milyen képességekkel fogja felruházni. Amint további információkat is sikerül megtudnunk (pl. a várható európai árat), természetesen megosztjuk olvasóinkkal ezen weboldalon, a Facebookon, illetve a fórumunkban.


További részletek, összehasonlító grafikonok a termék angol weboldalán: link...