Popcorn Hour

Okos otthon Cloud Media módra

[2014. szeptember 02.]

A Xuan STACK Box-szal a Cloud Media (korábban Syabas) új vízekre evez. Nem médialejátszóról van szó, és még csak nem is NAS-ról – bár kinézete alapján talán az utóbbi juthat először az eszünkbe. A „doboz” okos otthonunk vezérlőközpontjává kíván válni. Ma már csak pénz kérdése, hogy a lakás mely berendezését tudjuk távvezérleni, programozni. Akár a világ másik végéről, interneten keresztül is mozgathatóak a redőnyök, kapcsolható a világítás, szabályozható a fűtés/hűtés, a sütő, a hűtőszekrény, az ajtózár, a kert öntözése, stb., de kaphatunk értesítést, riasztást betörésről, magas szénmonoxid szintről, nyitva hagyott ablakokról eső esetén – a lehetőségek szinte határtalanok. Nem beszélve az otthoni számítógép- és médiahálózatunk elemeiről, amelyek azért már jóval több otthonban és nagyobb számban megtalálhatóak, hiszen mobilunkkal vezérelhetjük a film- és zenelejátszást, a TV alatti set-top-box-ot, de lassan már majd' minden televíziót is.

A jelenleg kapható otthonautomatizációs eszközökkel egy komoly probléma van: nincs egyetlen szabvány, igen sokféle gyártó saját megoldást kínál (pl. X10, Z-Wave, C-Bus, Insteon, Zigbee, ANTfarm, UPB, KNX, stb.) így nem keverhetőek a berendezések. Ez egyik etherneten/wifin, a másik RS232-n, a harmadik Bluetooth-on, a negyedik USB-n keresztül vezérelhető, ráadásul különböző protokollt (kommunikációs „nyelvet”) használnak. Hasonlóan, ahány hálózati média- és zenelejátszó létezik (pl. Squeezebox, Sonos, DENON, Popcorn Hour), annyi féle távvezérlő alkalmazásra lesz szükségünk hozzájuk. A Cloud Media a STACK Box-szal nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy egy egyszerű, megfizethető és nem túlbonyolított (értsd: meghibásodásra nem hajlamos) hardverre olyan szoftvert fejleszt, amely képes lesz biztosítani az átjárást a különböző eszközök és kommunikációs nyelvek között.

Tehát – ideális esetben – megvehetjük a nekünk legjobban megfelelő távvezérelhető villanykapcsolót, kazánt, színváltós égőket vagy LED-csíkokat bármely gyártótól, használjanak azok bármely ismertebb protokollt, „szabványt”. Valamennyivel képes kommunikálni a STACK Box (ami ráadásul akár hardveroldalon is bővíthető), illetve a Cloud Media iOS-re, Androidra, majd később Windows Phone operációs rendszerekre is elérhető alkalmazása. „Egy távvezérlő mind felett!” Felesleges drága, pl. szobánként a falba építhető vezérlőegységeket vásárolni, a telefonunk vagy a tabletünk is tökéletesen ellátja ezek feladatát.

Ahogy a Popcorn Hour lejátszóknál már megismerhettük, a Cloud Media egy online alkalmazásboltot (Apps Store) is a termék mögé tesz. Így lesz ez a STACK Box esetében is, ahol nem csak a gyártó alkalmazásai, de bármely fejlesztő szoftvere is elérhetővé válhat. A készülékhez már elérhető a fejlesztői környezeted (nyílt forráskódú SDK) és egyéb dokumentációk, melyek segítségével nem csak vezérelhetjük otthonunk okos eszközeit, de egész komoly szinten programozhatjuk is a történéseket, feltételektől függően vezérelhetünk mindent, vagy kérhetünk akár értesítést, riasztást is.

Maga a hardver egy kis fekete kockába (11 cm-es oldalhosszúsággal) bújtatott apró áramkör, pontosabban kettő, egymás fölött elhelyezve. Az egyiken belső csatlakozókat is találunk a későbbi belső bővítőkártyák számára. Csatlakozási lehetőségek: Wi-Fi (belső antennával), ethernet (gigabites), RS-232, USB (5 darab USB2.0), Bluetooth LE 4.0, Z-Wave Plus, Opto-isolated in/out, Raspberry Pi Bus, XBee Bus, ZigBee (2015 elején várható), X10 (hardver modult igényel), Insteon (hardver modult igényel).

A STACK Box-hoz USB-n és az SD-kártyaolvasó használatával saját háttértárunkat is csatlakoztathatjuk – ha NAS-sal még nem rendelkezünk –, így sajár „felhőnk” is lehet az otthoni hálózatunkon, amit persze akár az internetről is elérhetővé tehetünk.

A fentiek kifejezetten izgalmasan hangzanak, kérdés persze, hogy mennyiért, és mikortól lesz kapható a készülék? A Cloud Media még 14 napig gyűjt pénzt az érdeklődőktől egy Kickstarter projekt keretében, de biztosak vagyunk benne, hogy függetlenül attól, összejön-e az előirányzott 65 ezer dollár, a STACK Box mindenképpen piacra kerül még 2014 végén. A Kickstarter oldalon látható támogatói árak alapján az amerikai utcai ár várhatóan valamivel 100 dollár feletti lehet majd. Ezt egyelőre még nem számolnánk át forintba, ki tudja milyen árfolyamot használhatunk majd akkor, amikor rendelni is lehet már a kész terméket...

A termék angol weboldala további részletekkel: link...
A STACK Box Kickstarter oldala videóval, összehasonlító táblázattal és természetesen támogatási lehetőséggel: link...