Popcorn Hour

Kipróbáltuk a Chameleon-t!

[2014. szeptember 15.]

Bár a berlini IFA expón a Cloud Media nem állított ki, mégis ezen esemény apropóján találkoztunk velük. Rendhagyó módon a Cloud Media vezérének és tulajdonosának berlini szállodája adott helyet az idei európai disztributortalálkozónak, ahol lehetőségünk volt működés közben is kipróbálni előző két hírünk főszereplőit.Az OpenHour Chameleon – ahogy szeptember 2-án már írtunk róla – egy mobil eszközökben használatos RockChip RK3288-as 4-magos, 1,8 GHz-es Cortex A17-es processzora épül, kiegészítve ezt napjaink egyik legerősebb mobilos grafikai chipjével, a 16-magos Mali T764-gyel. Ez a felállás 3D-re és 4K-s (2160p) videókimenetre is képes, minden csak szoftver kérdése. Utóbbi azonban nem a Popcorn lejátszóin eddig megismert, linux alapú, médialejátszásra kihegyezett operációs rendszer. Ahogy a gyártótól a berlini találkozón megtudtuk, ők nem terveznek saját rendszert kiadni a készülékhez. Mellé csomagolnak egy aktuális (jelenleg 4.4.2-es) Android OS-t egy 8 GB-os SD-kártyán, és majd hírt adnak róla, ha erre a hardverre elérhető lesz más rendszer a jövőben (pl. Chrome OS, ami bizonyosan várható). Tehát kapunk egy Rockchip alapú hardvert és egy rajta futtatható Androidot, innentől minden rajtunk múlik...

 

Aktuális képernyőfotó a Chameleon-hoz csaltakoztatott 4K-s monitorról

 

Ahogy a fenti képernyőn látható, az Android rendszer része a Play Store is, így elméletileg bármit letölthetünk a Chameleon-ra, amit egy hasonló hardverre épülő tabletra is telepíthető. Ha nem fut valami jól, a Cloud Media mossa kezeit, a Google-nél vagy a Rockchip-nél lehet reklamálni :)

 

Az ismerős XBMC (mostantól Kodi) a Chameleon-on is pont olyan, mint más platformon

 

Az OpenHour Chameleon egy 4K-s monitorra volt csatlakoztatva, egy PlayStation 3-as USB kontroller (illetve egy Trust márkájú vezeték nélküli egér) volt rádugva, és egy microSD-kártyáról több HD-s és UHD-s (4K-felbontású) demó filmrészlet volt kipróbálható. A készüléken a mellékelt Android 4.2.2. operációs rendszer futott, és telepítve volt az XMBC a médiafájlok lejátszásához. Az XMBC – de nevezzük ezután az aktuális nevén, azaz Kodi-nak – pontosan ugyan úgy néz ki minden eszközön, amire eddig portolták, így számítógépen megszokta a kezelését, az azonnal boldogul a Chameleon-on is vele. Sokféle fájlformátumot nem volt lehetőségünk kipróbálni, de a 4K-s, H.265-ös tömörítésű demó filmeket természetesen gond nélkül játszotta az OpenHour. A képminőség teljesen rendben volt az ACER monitoron, bár a kontraszt és a színek mélysége azért nem érte el a Popcorn Hour A-4x0-en elérhető szintet (ugyanazt a fullHD-s demó fájlt megnéztük utána egy Popcornon is, így egyértelmű volt a különbség), kb. a Realtek chipes lejátszók szintjét hozza a látvány. A 3D még nem működik, bár a RockChip processzora támogatja azt, a Kodi jelenlegi verziója azonban még nincs az RK3288-ra optimalizálva, így meg kell várnuk a fejlesztés alatt lévő új kiadásra. Az egyik kulcskérdés a médialejátszóknál a kép- és hangminőségen túl a különböző képfrekvenciák támogatása. Bár az Android rendszer és a processzor képes 23,976/24/25/30/50/60 Hz-es 1080p vagy akár 2160p videókiemenet használatára, az automatikus váltást jelenleg nem támogatja. Megoszlanak a vélemények, hogy vajon bizonyos trükkökkel megoldható-e mégis valahogy az, hogy az elindított filmfájlból kiolvasva „menet közben” frekvenciát váltson-e a készülék, vagy ehhez az Andoid 5-re lesz majd szükség, az tény azonban, hogy jelenleg manuálisan kell fix kimenetet választanunk. Ha mindig csak HD-s tartalmat nézünk, akkor nem különösebb probléma mondjuk a 23,976 Hz állandó használata, de pl. a tévéből származó sorozatokál, vagy DVD-knél bizony nekünk kell átkapcsolni 50/60 Hz-re.

A hangot a monitor esetében nem volt lehetőségünk tesztelni, de a Cloud Media vezére szerint a Kodi-n keresztül lejátszva a filmeket nincs probléma a HD-s hangsávok HDMI-n (jelen esetben már HDMI 2.0-n) való továbbküldésével és lekeverésével sem. Ezt persze készséggel elhisszük, de amint a tesztpéldányok megérkeznek hozzánk – várhatóan október elején –, először a hangot fogjuk alaposan tesztelni.

A Kodi nem csak saját médiafájljaink lejátszására készült, de hatalmas mennyiségű online médiatartalom is elérhető vele különböző ingyenes bővítmények telepítése után. Természetesen az Andoridos verzióban is telepíthető gyakorlatilag minden, ami pl. a Windows-os alatt, bár ezt kipróbálni nem volt még lehetőségünk.

Érdemes említést tenni a Chameleon infra távvezérlőjéről, bár ahogy lentebb olvasható, ezt akár sosem kell használnunk. A Popcorn Hour távvezérlőkhöz képest lényegesen egyszerűbb, olcsóbb megjelenésű. Nincs háttérvilágítása a gomboknak, még csak nem is foszforeszkálnak a sötétben. Lapos kivitelű műanyag, csak a legfőbb billentyűket tartalmazó eszköz. Rendhagyó módon azonban a felső részén találunk tanítható gombokat is (a piros és a vele együtt egy fehér kereten belül lévő további 4 gomb)! Ezek elsősorban a használt tévé vagy monitor ki/bekapcsolására, hangerejének változtatására vagy némítására, illetve a források/bemenetek váltására használhatóak. Szembe fordítva a TV távirányítóját a Chameleon-éval, utóbbi képes megtanulni az infra jeleket, amit a TV-nk távvezérlője kibocsájt az egyes gomjainak lenyomásakor!

 

Amit azonban semmi pénzért ki nem hagytunk volna, az az Androidos játékok tesztelése. A Play Store-ból pár népszerű és ingyenes játék már telepítve volt a készülékre. A infra távvezérlő nem igazán alkalmas a játékokhoz, de szerencsére szabványos USB-s kontroller és egér támogatása megoldott. Így játszottunk egy kicsit az Asphalt 8: Airborne autós játékkal az utángyártott PlayStation 3 kontrollert használva, amin remekül működtek az analóg karok a kormányzásnál! A grafika meggyőző volt, vélhetően a legjobb tableteken sem nézne ki ennél jobban ez a teljesen 3D-s játék. A mindenki által jól ismert Angry Birds bár nehezen képzelhető el másféle irányítással, mint az ujjunkkal egy érintőképernyőn, de csak addig, amíg egy egérrel nem próbálkozunk. Az USB-s egeret ugyanis remekül kezeli a program, így tökéletesen megmarad a játszahatósága a pontos célzásnak köszönhetően! Ha azonban megszoktuk a telefonunk, tabletünk érintőképernyőjét, akár továbbra is használhatjuk azt mint kontrollert, miközben a játék a Chalemeon-on fut! A pl. INNEN is letölhető RK Remote Control appal elméletileg minden RockChip-alapú eszköz vezérelhető mobilunk segítségével:

 

 

A mobil és pl. a Chamelon párosítása után az alkalmazás helyettesítheti médialejátszáskor az OpenHour infra távvezérlőjét, megoldható rajta keresztül a szövegbevitel, de akár egérként is használható a telefonunk, tabletünk képernyője, nem szükséges egy valódi USB-s egeret a Chameleon-hoz csatlakoztatnuk! Persze számos játékhoz inkább nyomógombok illenek, de ezek definiálása sem probléma az alkalmazáson keresztül:

 

 

Mindezeken túl, működik a telefonunk giroszkópja által érzékelt adatok továbbküldése is, azaz a mobil döntésével is vezérelhetőek az ezen mozgásokat kezelő játékok miközben a Chameleon-on futnak – és mondjuk a 4K-s tévén jelennek meg. Azt mondhatjuk tehát, hogy virtuálisan játszhatunk akár egy régi, gyenge androidos telefonon is (azt kézben tartva), de a játék mégis napjaink egyik legerősebb hardverén fut, gyakorlatilag (4K-ig) tetszőleges felbontás mellett! Ha van a közelben USB-s kontroller/joystick és egér, akkor pedig már igen sokféle vezérlés között válogathatunk – ahogy nekünk tetszik.

Hogy mit várhatunk el az OpenHour CPU+GPU párosától, azt talán az alábbi, fullHD felbontás mellett lefuttatott teszt mutatja meg legjobban a már elérhető források közül:

 

Antutu benchmark teszt futtatása az OpenHour lejátszón

 

A fentiek ismeretében már nem olyan nehéz elhelyeznünk az Open Hour-t a Cloud Media jelenlegi termékkínálatában. Nem véletlen, hogy nem Popcorn Hour márkanév alatt érkezik majd a Chameleon. Aki médialejátszót keres, annak továbbra is az A-410 az ideális választás mindaddig, amíg nem fuldoklunk majd a 4K-felbontású filmekben és megjelenítőkben otthon. Ha a képminőség, az egyszerű kezelhetőség, a minőségi sztereó hangzás a fontos, akkor a VXP-s Sigma chip és az ESS Sabre DAC ebben az árkategóriában (sőt, még jóval fentebb is) verhetetlen párost alkot a jelenlegi Popcorn Hour lejátszóban. Főleg fiatalabb felhasználók számára azonban, akik bár gyakran néznek filmet, azt nem csúcsminőségű drága megjelenítőn és hangrendszeren teszik, emelett azonban szívesen játszanak andoidos játékokkal – vagy használnak bármilyen androidos alkalmazást, pl. webböngészőt –, esetleg van kedvük kísérletezgetni is különböző hekkelt rendszerekkel, ideális platform lehet az Open Hour erős hardvere és nyitott szoftveroldala miatt. Akár több tucat SD-kártyát is használhatunk más-más operációs rendszerrel (pl. „főzött” Android ROM-okkal), mivel nincs belső FLASH ROM, így tönkre tenni sem lehet a készüléket. Fejlesztőknek olcsó tesztplatformként is használható. A Cloud Media tervez USB-s wifi- és Bluetooth adaptert is a Chameleon-hoz, így még több helyen, még több alkalmazással lehet párosítanunk a készüléket, amit tudása alapján már nem nevezhetünk lejátszónak, hiszen teljes értékű számítógép.

Kulcskérdés természetesen a Chameleon tudása, lehetőségei mellett az ára is. Ha a forint/amerikai dollár árfolyam nem javul jelentősen (marad történelmi mélypontján) és a „világcsúcs” 27%-os ÁFA sem változik rövid időn belül, akkor novemberben várhatóan 45–55 ezer forint környékén jelenik majd meg a hazai forgalmazóknál az első Open Hour logós termék.

 

Kövess minket a Facebook-in is, hogy az elsők között értesülj termékeinkkel kapcsolatos híreinkről!