Popcorn Hour

Popcorn Hour VTEN

[2015. január 23.]

A világ első 4K-s médialejátszója Sigma Designs chippel! Kb. ez a legfontosabb ismérve az új készüléknek, nem hiába kezdődik ezzel a mondattal a gyártó termékoldal. A Sigma SMP8757-es ARM Cortex A9 alapú vadonat új processzora a VTEN-ben mutatkozik be először a médialejátszók, set-top-boxok piacán. Maga az új Popcorn Hour modell kívülről teljesen megegyezik a már korábban bemutatott, hamarosan idehaza is kapható Open Hour Chameleon-nal, így azonnal egyértelművé válik, hogy belső merevlemez nem telepíthető bele, hálózatról (gigabites ethernet, illetve opcionális USB-s wifi adapter), USB-s háttértárról vagy SD-kártyáról játszhatnuk le médiafájlokat – a passzív hűtésnek köszönhetően teljesen zajtalanul.

 

 

Tekintve, hogy az SMP8757-es processzor is tartalmazza a zseniális VXPŸŸ videóprocesszort, talán azt mondhatjuk: a VTEN az A-400-as merevlemezfiók nélküli 4K-felbontású utódja. Főleg, hogy a kezelőfelület gyakorlatilag megegyezik majd az A-4x0 sorozaton megismerttel, így a jukebox és az Apps Market is pont úgy fog működni mint jelenleg. Érdekes kérdés lehet, hogy a képminőséget vajon befolyásolja-e majd az, hogy bár VXP-s Sigma processzorról van szó, de teljesen új architektúrát (Cortex A9 CPU + Mali 400 GPU) használ az új chip.

Nézzük közelebbről a részleteket!

4K UHD felbontás. 3840×2160p maximális videókimenet, max. 30 fps sebességgel. Bár elméletileg 4K szabványban egy videó lehet akár pl. 48, 50 vagy 60 képkocka/másodperc sebességű is, a VTEN esetében a jelenlegi mozifilmek 23,976/24 Hz-es, de max. 30 Hz képfrissítéssel a garantáltan lejátszhatók. Már ha van 4K-s tévén, projektorunk... A VXP 4K felbontásra képes felskálázni bármit, amit a lejátszó fel tud dolgozni, valószínűleg láthatóan szebb minőségben, mint a tévékbe épített elektronikák.

3D Blu-ray lejátszása. Ezen a téren nincs különbség az A-4x0 modellekhez képest, akár BD mappából, akár ISO fájlból működik a Lite (menük nélküli, de címet, fejezetet választani engedő) lejátszási mód.

Fájlformátumok, kodekek. A Popcorn Hour lejátszókon (pontosabban a Sigma Designs chippeken) eddig használható valamennyi kódolás és konténer a VTEN-nel is működik, beleértve az SACD-k DSD-formátumát, illetve a 4K miatt természetesen már a H.265 (HEVC) is működik.

Csatlakozók. Külső háttértárat 2 darab USB2.0 és 1 darab eSATA porton keresztül csatlakoztathatunk, csakúgy, mint az A-4x0 esetében. Az SD-kártyaolvasó itt is megtalálható a jobb oldalon. Az A-410-ről ismerős külső infra vevő bemenete sem maradt le a hátlapról, így a VTEN is elrejthető, elegendő ha az infra vevőre rálát a távirányítónk, illetve természetesen hálózaton keresztül, akár egy telefonnal is vezérelhető minden. A videójelet csak HDMI-n keresztül továbbíthatjuk, a digiátlis hanghoz optikai és koax kimeneteket is kapunk, úgy tűnik analóg RCA nincs (bár a HDMI-n természetesen analóg módon is eljuthat a hang, ha pl. közvetlenül TV-hez csaltakoztatjuk a lejátszót), akár csak a Chameleon-on.

Hálózat. Gigabites ethernet-csatlakozó a hátlapon, valamint wifi-lehetőség a Popcorn Hour WN-160P USB-s adapterrel.

Processzor és memória. 1,2 GHz-es Sigma Designs SMP8757 CPU 512 KB L2 cache-sel, 1 GB DDR3-as RAM és 512 MB NAND ROM. (Összehasonlítás képpen: az A-410-ben szintén 1 GB RAM van, de csak DDR2-es sebességű, a flash ROM pedig csak 256 MB).

A Popcorn Hour VTEN először várhatóan február közepe táján érkezik az országba az Open Hour Chameleon-nal együtt. Utóbbi az androidos számítógépre és esetenként médialejátszásra is vágyókat, míg a VTEN az igényes, minőségi mozizás megszállotjait célozza meg. Az aktuális (borzalmas) dollár árfolyammal és vámmal kalkulálva a VTEN várhatóan 66 900 Ft-ért, a Chameleon pedig 56 500 Ft-ért lesz kapható a hazai forgalmazóknál.

VTEN / C-300 / A-410 összehasonlító táblázat: link...