Popcorn Hour

Open Hour Chameleon: androidos sokszínűség

[2015. április 14.]

Legutóbb, amikor a Chameleon-ról írtunk, még csak pár percig láthattuk működés közben. Azóta már közel fél éve saját tesztpéldányaink is vannak, és minden firmware-t alaposan teszteltünk, így mostanra kellően átfogó képet kaptunk a fejlesztés üteméről, és eljutottunk odáig, hogy megkezdhetjük a hazai forgalmazását.

Bár a Popcornhour.hu oldalon vagyunk, fontos megjegyezni, hogy nem egy újabb médialejátszót mutatunk be – bár kétség kívül ilyen feladatkörre is alkalmas bizonyos kompromisszumokkal a Chameleon –, hanem egy teljes értékű asztali androidos számítógépet (sőt, akár linuxosat is, mivel ilyen operációs rendszer is elérhető hozzá), ami már 4K-s videókimenettel rendelkezik és 3D-képes. Az Androidot valószínűleg nem kell bemutatnunk, nap mint nap találkozhatunk vele okostelefonon, tableten. Egy ideje már tévékben, autós fejegységekben és kisebb-nagyobb képernyőre köthető eszközökben is használhatunk Androidot és a operációs rendszer maga is egyre több funkciót tartalmaz a különböző felhasználási területekhez kapcsolódóan. Az Open Hour Chameleon az otthoni felhasználást célozza meg, általános multimédiás számítógépként kategorizálhatjuk, de a különlegesen erős hardver (elég ha csak a 16-magos Mali T764 GPU-ra gondolunk) és a széles alkalmazáskínálat ideális játékkonzolt és sokat tudó médialejátszót is csinál az apró készülékből.

Nézzük meg, hogyan áll helyt jelenleg a lejátszó a fenti feladatkörökben! Tesztünk során a 2015. április 10-én kiadott v1.0.23-as hivatalos firmware-t használtuk, amely az Android 4.4.2-es (KitKat) rendszerét tartalmazza (de letölthető a linux Lubuntu v14.04.1 rendszer is).

1. Androidos asztali számítógép

A Chameleon mint számítógép a mellékelt infra távvezérlővel nem igazán hatékonyan használható, így mindenképpen érdemes legalább egy USB-s egeret, de még inkább egeret és billentyűzetet csatlakoztatnunk. Mindkettőt megkaphatjuk a saját márkás Air Mouse „személyében”, amely nem csak vezeték nélküli giroszkópos egér (meglepően jól irányítható hosszú gyakorlás nélkül is), keyboard, de mikrofon is egyben. Természetesen tetszőleges USB-s beviteli eszközöket használhatunk, illetve az opciós Open Hour BT+Wifi adapter segítségével Bluetooth-os perifériákat is csatlakoztathatunk, illetve ethernet mellett/helyett wifi-hálózatokkal is működik a Chameleon. Ha már van egerünk, semmi akadálya az internetezéshez, amely már a Google-féle böngésző és email kliens használatával sem igen marad el sebességben a számítógépünkön megszokottól, de a Play Store-ból számos jobb/gyorsabb/tetszetősebb/stb. alternatívát is telepíthetünk ezen programok leváltására. Flash-t tartalmazó elemek egy webböngészőben már a Chameleon-on sem támogatottak hivatalosak, de próbálkozhatunk olyan megoldásokkal, mint a Photon Browser böngésző, amely valamilyen szinten lejátszik flash-t is.

A Rockchip RK3288 processzor és a Mali-T764 GPU közös eredményei más hardverekkel szemben

A Chameleon azt tudja, amit jelenleg az Android 4.4.2 tud (ha a Rockchip kiadja az Android 5-öt a saját hardverére, akkor itt is várható frissítés), és az erős hardver miatt a legkomolyabb 3D-s játékok is tökéletesen futnak, így az Open Hour készüléke még jó ideig jól használható marad, nem kell attól félnünk, hogy hamar elavul a teljesítménye miatt. Korábbi cikkünkben már szóltunk róla, de érdemes megint kihangsúlyozni: mivel a Chameleon-ban nincs ROM, minden az SD-kártyán található. Így egyrészt hatalmas lehet a programok rendelkezésére álló hely, másrészt az SD-kártya cseréjével egy egészen más gépünk lehet – még akkor is, ha nem operációs rendszert váltunk. Ha tehát egy családban minden családtagnak saját SD-kártyája van, a Chameleon tökéletesen használható közös gépként. Minden adat, beállítás, alkalmazás a saját kártyánkon úgy van, ahogy mi szeretnénk, ahogy legutóbb hagytuk őket. Csak a készüléket kell kikapcsolni, saját kártyánkat berakni, és már is a „saját” számítógépünk előtt ülünk!

 

Chameleon kezelőfelület a gyári skinnel (cserélhető)

2. Médialejátszó

Ahogy az Androidos tabletet, telefont használók jól tudják, erre az operációs rendszerre is számtalan videó- és zenelejátszó alkalmazás létezik, fizetős és ingyenes is. Az egyik legnépszerűbb itt is az XBMC (illetve immár KODI), amely speciális, a Chameleon hardverére optimalizált változatát SPMC néven a firmware tartalmazza. E mellé kapunk egy Video nevű alkalmazást a Popcorntól (illetve Open Hour-tól), amely saját fejlesztésű lejátszóalkalmazás, és alaphelyzetben megtalálható még a készüléken az Android rendszer részeként egy másik, szintén Video nevű app (amely az előző kettő mellett már kb. teljesen haszontalan dolog). Az SPMC és az Open Hour-féle lejátszó app folyamatosan fejlődnek. Előbb-utóbb – ez az Open Hour célja is – az SPMC teljesen ki fogja szorítani a saját lejátszó appot, miután a Popcorn fejlesztési eredményei mind bekerülnek annak kódjába. Mivel azonban az SPMC-nek több készüléken is stabilan kell futnia, így a Chameleon szempontjából jelenleg az fejlődik még lassabban.

Érthetőben: miközben az SPMC/KODI jukeboxos, csilivili alkalmazás, és kezeli a sok száz/ezer online tartalmat és plugint, ami miatt népszerű lett, képes automatikusan képfrekvenciát váltani 24/50/60 Hz között, Androidon nem játszik még le 3D Blu-ray-t és nem képes a HD-s hangsávok továbbküldésére. Ezzel szemben a „natív” lejátszónak hívott saját program már 3D BD ISO és BDMV filmeket is tökéletesen játszik, a legutóbbi firmware már továbbküldi HDMI-n a DTS-HD és Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus hangokat is (amire Android alatt nem igen volt eddig példa), és 23,976/24/50/60 Hz-es kimenetet is képes kiadni. A HDMI 1.4 csatlakozónak köszönhetően elméletileg max. 30 Hz-es lehet a 4K-s kimenet képsebessége, amely jelen ismereteink szerint elegendő lesz a majdani hivatalos 4K-s filmekhez (4K-s 3D szabványról pedig még nem is hallani), 30 fps-ig. Mivel jelenleg 4K-s mozifilmekkel még nem, csak általában rövid demófájlokkal találkozhatunk, így mi is ilyenekkel teszteltünk. A legtöbb gond nélkül működik, de van néhány, amelyen kicsit darabosan jelenik meg a mozgás. A bitsebesség alapján nem a hardver korlátozza a lejátszást, vélhetően az adott kódolással van gondja a lejátszóprogramnak, mivel ilyen akadozást a több hónappal ezelőtti firmware-t használva még sokkal gyakrabban láthattunk.

 

XBMC/KODI a Chameleon-on egérrel vezérelve

Attól függetlenül, hogy mennyire hibátlan vagy sem a Chameleon-on a médialejátszás, fő készüléknek, komolyabb tévé vagy projektor forrásaként nem javasoljuk lejátszóként való használatát, ahogy azt sem mondanánk senkinek, hogy a tabletjét kösse a tévére mozizáshoz.. Mind a Popcorn Hour A-410, mind a VTEN látványosan jobb képet nyújt HDMI-n, hála a VXP-képfeldolgozásnak és a médiaprocesszornak. A Chameleon mint lejátszó helye a gyerekszobában vagy mondjuk a hálóban lehet.

3. Játékkonzol

Látva napjaink andoidos játékkínálatát, könnyen lehet, hogy a Chameleon ezen funkciója miatt többen vásárolják majd, mint pl. lejátszóként. Köszönhetően annak, hogy a tabletek, telefonok kijelzői között sem ritka már manapság a fullHD felbontású, egyre több játékot találunk, amely már 720p vagy 1080p felbontással fut a tévénken is, így valóban csak a játékkonzolokkal hasonlítható össze az élmény, egy-egy jobb 3D-s androidos játékot használva. Adódik persze azonnal a kérdés, hogy hogyan fogunk egy olyan játékkal a tévén játszani, amely alapvetően egy tablet érintőképernyőjére, vagy éppen az abban lévő giroszkópra, mint játékvezérlőre van kifejlesztve. A válasz egyszerű: igen-igen kevés az olyan játék, amelyben a vezérlés ne lenne helyettesíthető egérrel, billentyűzettel, vagy mondjuk egy USB-s gamepaddal, amely utóbbiból nagyon sok működik Android alatt is (elsősorban az USB-s Sony és XBOX játékkonzolokhoz készültek). Saját tesztjeinknél mi egy borzalmas fogású, de sok gombot tartalmazó és vezeték nélküli Trustmaster kontrollert használtunk, amely a legtöbb játékkal szépen működött is (bár játékonként mást és mást jelentenek az egyes gombok, és csak kevés programban lehet átkonfigurálni őket). Amiket pl. nyúztunk kicsit a kontrollerrel is: Dead Effect, GTA San Andreas, GTA Vice City, GTA 3, Need For Speed Most Wanted, Real Racing 3, Modern Combat 5, Bike Rivals, Blitz Brigade, Dungeon Hunter 5. USB-s egeret használva jót szórakoztunk pl. az Angry Birds játékokkal.

Az Angry Birds egérrel legalább olyan jól játszható, mint érintőképernyővel, de talán még precízebben lőhetünk

Aki ismeri az Androidot, az nem csodálkozik, ha olyat lát, hogy egy játék indításakor azonnal kilép, majd másodszorra már elindul és szépen fut. Ilyennel mi is találkoztunk, főleg mikor már a sokadik appot próbálgattuk a legutóbbi restart óta, de volt olyan is, ami friss bootolás után is csak második indításra volt hajlandó működni. Mivel az operációs rendszer a Google-től, a hardver a Rockchip-től származik, minden szoftveres kérdés a program és ezen két tényező együttműködésére vezethető vissza, a Popcorn (illetve jelen esetben hívjuk őket Open Hour-nak) nem tud megoldást nyújtani ilyen, tőle független problémákra, ezt ne is várjuk tőlük. Cserébe viszont az ismert játékkonzolokhoz képest töredék áron juthatunk hozzá az akár 4K-s filmek lejátszásával is megbírkózó Chameleon-hoz, és hatalmas mennyiségű ingyenes vagy igen olcsó játék mellett még komolyabb alkalmazásokat is futtathatunk rajta.

4. Kiegészítők

Jelenleg (2015. áprilisa) az alábbi Open Hour kiegészítők kaphatóak a Chameleon-hoz:

  • Air Mouse USB billentyűzet, mozgásérzékelős egér és mikrofon
  • WiFi+BT USB-s adapter
  • Külső infra vevő

Az Air Mouse egy igen jól kézre állló (és csak 65 gramm súlyú), 2,4 GHz-en, kb. 10 méteren belül működő rádiós eszköz, adóvevő részét a Chameleon egyik USB-portjára kell csatlakoztatnunk, de használhatjuk Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszer futtató számítógépekkel is, hiszen szabványos USB-s billentyűzetként, egérként és mikrofonként jelentkezik be. 3-tengelyes giroszkóppal és gyorsulásmérővel rendelkezik, egérként használva speciális algoritums kompenzálja kezünk remegését, így meglepően pontosan használható. Belső akkuját a mellékelt microUSB-kábelen keresztül tölthetjük. Erre nem lesz gyakran szükség, mert ha nem használjuk 15 másodpercig, az Air Mouse készenléti módba kapcsol az árammal történő takarékosság érdekében. Ha a billentyűzetet tartalmazó oldalát fordítjuk felülre, akkor ezt érzékelve az egeret automatikusan kikapcsolja (nem mozdítja el), amíg gépelünk rajta. Másik oldalán 11 gombot tartalmaz (hangerő +/-, egér/mikrofon üzemmódváltó, négy irány és ENTER/OK, visszalépés, HOME és menü).

A külön névvel nem illetett WiFi+Bluetooth adapter a Mediatek MT7632U chipkészletet tartalmazza. Ez már a 802.11a/b/g/n vezeték nélküli szabványokat is ismeri, és a korábbi Popcorn Hour USB-s wifi-adapterekkel ellentétben nem max. 150, hanem 300 Mbit/sec sebességet tud. 5 GHz-es és 2,4 GHz-es módban is képes 20 és 40 MHz-es sávszélesség használatára. A Bluetooth rész is igen csak naprakész az arpó adapterben; Bluetooth v2.1+EDR kompatibilis, támogatja a v4.0 Low Energy működési módot, és akár 4 Mbit/s sebességre is képes. A dupla funkciónak köszönhetően egyetlen USB-portot használva megoldható a wifi- és a Bluetooth kapcsolat is. Egyébként természetesen USB-s HUB-ot is használhatunk a Chameleonnal, ha kevésnek bizonyulna a microSD-olvasó (a rendszert tartalmazó normáls SD-kártya nem ezt használja), a három USB 2.0 host és az egy USB OTG port a készüléken. Az Open Hour logóval kapható adapter természetesen szintén használható más operációs rendszerek alatt is, nem csak Androidon.

A Popcorn Hour A-410-hez készült külső infra vevő nem csak ahhoz a lejátszóhoz, de a VTEN-hez és a Chameleon-hoz is használható. Egyetlen hátránya, hogy folyamatosan világít benne egy piros LED, és menet közben nem ajánlatos csatlakoztatni vagy lehúzni a készülékről, mert lefagyást okozhat. De egyébként jó megoldás arra, ha magát a lejátszót elrejtenénk, és nem hálózaton át, hanem infrán keresztül szeretnénk vezérelni (pl. egy univerzális távirányítóval).

Ha USB-s gamepadet szeretnénk használni, mindenképpen olyat válasszunk, amelyről tudjuk, hogy kompatbilis a Chameleon Android rendszerével (erről a fólrumban külön topikot nyitottunk ITT)! Alapvetően a PlayStation 3-mal és XBOX 360-nal használható kontrollerek jó eséllyel működnek az Open Hour-ön is, de nincs sajnos erre garancia.

Az Open Hour Chameleon és a Popcorn Hour VTEN várhatóan 2 héten belül kapható lesz a hazai forgalmazóknál. A Chameleon induló ára bruttó 56 900 Ft lesz.