Popcorn Hour

Popcorn Hour A-500 Pro

[2015. augusztus 24.]

2 évvel ezelőtt már arról írtunk, hogy lesz egy minden tekintetben high-end Popcorn, de végül be kellett érni az A-410 sztereó DAC-jával...

A Cloud Media ma azonban bejelentette a Popcorn Hour A-500 Pro jelzésű modelljét, amely még idén várhatóan kapható is lesz. A tervek szerint novemberben kerül a boltokba világszerte:

 

 

Az új készülék nem igen hasonlít a korábbi A-410 Pro prototípusra, amelyet már 2013-ban megmutattunk az Audio Video Trend & Hifi Show látogatóinak Budapesten. Nem szabványos hifi-méretű, hanem csak 3 cm-rel szélesebb, mint az A-4x0 sorozat. Nincs benne 7.1 csatornás DAC, hanem az A-410-ben már bizonyított ESS SABRE sorozat egy komolyabb – immár 32-bites – chipje garantálja a még magasabb hangminőséget a sztereó kimeneteken. Nincs kijelző sem, a készülékház gyakorlatilag – a kicsit nagyobb mérettől eltekintve – megegyezik az A-4x0 modelleknél megismerttel, jobb oldalt itt is kihúzható merevlemezfiókot találunk, a hűtés passzív módon van megoldva, hála a SilverStone-nak, aki a házat tervezte. Megmaradt azonban a korábbi tervekből a szimmetrikus XLR-kimenet, amely nélkülözhetetlen egy valódi high-end erősítőhöz való csatlakoztatáshoz:

 

 

Az A-410-ből ismerős ESS SABRE ES9023-as prémium DAC 24-bites adatfeldolgozásra volt képes, és 112 dB-es dinamikatartomány volt a fő ismérve. Az ES9018K2M-et már „referencia” DAC-nak nevezi a gyártó, és 32-bittel dolgozik, immár 127 dB-es dinamikatartományt állítva elő (akár 384 kHz-es mintavételezést használva, nem 192 kHz a maximum). További előnye a DSD formátum natív kezelése, így az SACD-kről származó DSD fájlok eredeti minőségben hallgathatóak vissza majd az A-500 Pro-n. Ez a DAC található pl. az OPPO BDP-105D Blu-ray lejátszóban is, de ott 7.1-csatornás analóg kimenetet biztosít, nem csak sztereót.

Az új DAC előnyét nem csak profi erősítő és hangfalak segítségével élvezhetjük, hiszen az előlap bal szélén egy aranyozott fejhallgató-aljzat is található.

Nem csak a hardver, de a szoftver is fejlődik a minőségi zenelejátszás érdekében, és ebből várhatóan a korábbi modellek is profitálnak majd (azaz az NMJ-t futtató modellek – az A-300-tól kezdve – is hamarosan hasonló zenelejátszó felületet kapnak, reményeink szerint).

 

 

Elegánsabb és látványosabb (pl. album lejátszásakor háttérképek – fanart – használatával) lesz a tévén megjelenő kezelőfelület, és ehhez igazodik a mobilos távvezérlő alkalmazás is:

 

 

OK, tehát kapunk lejátszót, ami kb. úgy néz ki, mint a korábbi Popcorn Hour A-410-es, csak kicsit nagyobb (210×57×188 mm). Még annál is szebben szól sztereó zenehallgatás közben, és fejhallgatóval is használható. De mi a helyzet a videólejátszás terén? Az A-500 Pro a Sigma Designs SMP8758 köré épül, tehát gyakorlatilag a VTEN-ben bemutatkozó új 4K-s, VXPŸ-s, két magos és 1,2 GHz-es ARM Cortex A9-es szív dobog ebben a modellben is, amit most is egy 4-magos Mali400 grafikus chip segít. 1 GB helyett már 2 GB DDR3-as RAM-ot használhat a processzor, de ettől függetlenül a főbb képességek változatlanok a VTEN-hez képest: max. 3840×2160 pixeles (4K-s) képfelbontás 30 Hz-en. USB3.0 slave csatlakozó, USB 2.0 host csatlakozók, SD-kártyaolvasó, bemenet külső infra vevő számára. A képminőség tekintetében tehát ugyanarra számíthatunk, amely az A-400-as megjelenése óta minden Popcorn Hour lejátszó ismérve: tökéletes kép, olyan, amit csak a 300 ezer forint fölötti asztali Blu-ray lejátszóktól láthattunk korábban. A VXPŸ valóban csodákra képes, és még a 3D-s tartalmakat is nézhetőbbé teszi a térbeli zajcsökkentésnek köszönhetően.

 

 

Az A-500 Pro külső tápegységéről nincs információnk, de feltételezhetően ez egy szokásos kapcsoló üzemű 12 V-os lehet. Ebben az esetben tovább javítható lesz majd a kép és a hang is egy komolyabb külső táp segítségével, amelyre költeni – az új lejátszó ára miatt – most még jobban megéri majd, mint eddig valaha. A Popcorn Hour A-500 Pro ugyanis várhatóan 599 amerikai dolláros árcédulát fog kapni, amely az EU-s vám és a magyar áfa „segítségével” 200 ezer forint fölötti hazai bruttó árat jelent az aktuális árfolyammal számolva.

Ez nem kevés összeg, de ha ennyiért valóban olyan kép- és hangminőséget kapunk cserébe, amelyek eléréséhez külön-külön is drágább készülékeket kellene vennünk, akkor jó vétel lehet az A-500 Pro azok számára, akik high-end szintű sztereó zenelejátszót és kompromisszummentes 4K-s videólejátszót is vásárolnának. Sőt, ha eddig az Open Hour Chameleon is az érdeklődési körünkbe került, mert egy teljes értékű Androidos asztali számítógép (vagy játékkonzol) is jól jönne a lakásban, akkor az A-500 Pro ezt is megadja nekünk! A készülékház jobb oldalán ugyanis találunk majd egy kapcsolót, amellyel kiválasztható, hogy a Popcorn-ok ismerős NMJ operációs rendszere vagy egy teljes Android induljon-e el bootoláskor! Az A-500 Pro-t tehát nem csak a házimozizáskor, zenehallgatáshoz, de internetezéshez és videójátékok miatt is érdemes lesz majd bekapcsolni. Ha azonban csak a házimozi fontos számunkra, akkor továbbra is a jóval olcsóbb VTEN lehet a nekünk való készülék. De a Chameleon gyártása sem áll le az A-500 Pro miatt, természetesen – így továbbra is 3 modellt kínál majd az otthoni szórakozáshoz a Cloud Media, leváltva (illetve a képességek miatt talán jobb szó a „fölváltva” az A-410-est az A-500 Pro-val.