Popcorn Hour

A jövő hétre várható az első hivatalos jukeboxos firmware

[2010. november 04.]

A világon jelenleg egyedülálló módon, csak a Popcorn Hour A-200 és C-200 készülékek tartalmaznak beépített jukebox alkalmazást (pár napon belül, NMJ néven). Ennek lényege, hogy a lejátszó – átszkennelve médiagyűjteményünket – az IMDb.com internetes filmadatbázis oldalról (ami egyre jobban magyarul is „beszél” már) képes letölteni a film borítógrafikáját, adatait (rendező, szereplők, megjelenés éve, sztori leírása), és ezek után nem csak egy egyszerű fájlböngészőn keresztül válogathatunk a videóink között, de akár a borítógrafikákat lapozgatva, tetszőlegesen kategorizálva, vagy éppen ABC sorrendbe rendezve őket, a rövid történetleírás alapján döntve indíthajuk a lejátszást. A filmeket értékelhetjük, majd később ez alapján a pontozás alapján is szelektálhatunk. Lehetőségünk van megjelölni a már nézett műveket, ami később még inkább leegyszerűsíti a választásunkat. Bemutató videó a YouTube-on:

Ahhoz, hogy a program képes legyen megtalálni a filmjeinkhez tartozó adatokat, a fájlneveknek az eredeti filmcímet kell tartalmazni, esetleg még a megjelenés évszámával segíthető a pontos találat. Ha mégsem sikerül az internetes adatbázisban rátalálni az eredeti borítóra és egyéb adatra, vagy rosszat talál meg valamiért, esetleg saját felvételeinkről van szó, nem pedig ismert alkotásokról, lehetőségünk van saját borítófájlt is használni. További lehetőség, hogy a kiválasztot film adatait megmutató képernyőt saját háttérképpel is feldobhatjuk, egy megfelelően elnevezett JPG fájl segítségével.

Nem csak filmekkel, de zenéinkkel (és fotóinkkal) is működik a jukebox. A zenei albumok borítóját, a számok címét, előadóját is megtalálja aktív internetkapcsolat mellett a Popcorn, és a filmekhez hasonlóan a zenék között is az albumgrafikákat böngészve tudunk ezentúl választani:

Természetesen a jukebox felülete és a beépített felhasználói segédlete is magyarul jelenik meg, ha a magyar nyelvet választottuk ki a készülék menüjében. A médiafájlok szkennelése minden olyan meghajtó esetében elindítható, amelyekre a Popcorn képes ítni. Így nem csak a belső, vagy USB-s merevlemez, de akár egy hálózati megosztás esetében is működik. A láványos felület felépítéséhez szükséges adatok letöltésének és rendszerezésének ideje függ az internetkapcsolatunk sebességétől, de főleg a médiafájlok, filmek, zenék, képek mennyiségétől, és így akár sok órán keresztül is tarthat. Később azonban ha pld. újabb filmeket másolunk a meglévők mellé, természetesen csak ezek adatait fogja keresni a neten a program, a korábban már letöltött infók megmaradnak a merevlemezen, és csak manuálisan indított újraszkennelés esetén tölti le őket ismét a jukebox szoftverje.

A ma megjelent C-200-as béta firmware várhatóan az utolsó tesztverzió a jövő hétre tervezett hivatalos kiadás előtt, amely előbb a C-200-ra, majd – reményeink szerint – pár napon belül az A-200-ra is meg fog jelenni.