Popcorn Hour

PopBox V8 - új mini lejátszó maxi tudással

[2011. szeptember 05.]

A jelenleg is zajló berlini IFA kiállításra a Popcorn Hour egy új lejátszóval készült...

Ezidáig csak az amerikai piacon létezett a PopBox márkanév, most a V8-as jóvoltából Európában is találkozhatunk már vele. Ez az első lejátszó a gyártótól, ami az új, 700 Mhz-es Sigma Designs SMP8671-es processzort használja (256 MB RAM, 256 MB flash ROM). Az új chip nem csak gyorsabb elődjeinél, de már valódi gigabites hálózati csatlakozóval rendelkezik. Ezen tulajdonságnak sok hasznát nem vesszük majd azonban, mivel a hálózatos lejátszáshoz elég a 100 Mbit, belső lemezt pedig nem telepíthetünk a V8-ba. (USB-s lemezre hálózaton át ugyan jóval gyorsabban másolhatunk ezentúl, de vélhetően ezt nem sokan használják ki majd.)

A Popcorn Hour V8 új, kompakt fém készülékházat, és új – gombnyomásra világító billentyűkkel ellátott – távvezérlőt is kapott:

A fenti kép talán már sejteti, hogy maga a készülék roppant kicsi: mindössze 250 gramm súlyú, és 128×30,5×100 mm-es! Mivel nincs belső merevlemez és teljesen fém a doboz, természetesen nincs szükség aktív hűtésre sem, az egész készülékház maga, a hűtőborda. Így teljesen hangtalan a V8-as is működés közben, mint az összes jelenlegi Popcorn Hour lejátszó. Az előlapon egyetlen USB2-es csatlakozó, és egy LED található mindössze. A hátlap kicsit már izgalmasabb:

 

Bal szélen az optikai digitális hangkimenet, mellette az immár gigabites ethernet-csatlakozó található, majd a HDMI1.3 kimenet következik (12 bit deep color, CEC). Jobbra haladva egy-egy univerzális csatlakozó formájában jelenik meg a kompozit videó + hangkimenet és a komponens videókimenet. A V8 csomagjában természetesen megtaláljuk a speciális adaptereket ezekhez, melyek végén a szokásos RCA aljzatok (amelyek most nem fértek el az apró hátlapon) lengedeznek. Ezeknek köszönhetően régebbi, digitális (HDMI, DVI) bemenetekkel még nem rendelékező tévére is ráköthető a készülék. A jobbszélen egy újabb USB2-es csaltakozó, majd a külső 5V-os táp bemenete zárja a sort. Wifi kapcsolat az opcionális Popcorn Hour WN-150 USB-s adapter segítségével hozható létre. Ennyit érdemes kb. megemlíteni a hardverről, nézzük most a szoftvert!

Alapvetően azt lehet mondani, hogy mint lejátszó, egyetlen formátumot leszámítva pontosan ugyanarra képes a PopBox V8, mint nagyobb Popcorn Hour A-210 és C-200 testvérei. Nem képes azonban a Blu-ray lemezek menürendszerének megjelenítésére (az a funkció az ár alacsonyan tartása érdekében nem volt megvalósítható itt sem, ahogy az árkategória többi lejátszójánál sem), csak az un. simple BD módban játszhatjuk le a Blu-ray filmeket, azaz az m2ts fájlokat indíthatjuk el egyesével. Ez a legtöbb filmnél nem okoz hátrányt (a hangsáv, feliratsáv lejátszás közben természetesen váltható így is), de van már pár olyan kiadvány a boltokban, ahol maga a film is több m2ts fájlba van szétdarabolva (pl. Walt Disney: Fel!), ráadásul ezek sorrendje sem ABC szerinti. Az ilyen BD filmeket nem igazán lehet élvezni simple BD módban. DVD lemezeknél természetesen nincs ilyen korlát, azoknál működik a menü is. Ettől függetlenül a HDMI1.3 csatlakozónak hála, az összes létező HD-s hangformátum is hibátlanul átküldhető egy HDMI-s erősítőre, akár 7.1 hangcsatornával is.

A Popcorn Hour modellek egyedi képessége a beépített JukeBox (NMJ), amely igen látványossá és szórakoztatóvá teszi a böngészést filmjeink, zenéink és fotóink között. Bár ez a képesség megmarad a nagyobb modellek privilégiumaként, de a PopBox esetében sem csak egy csupasz fájlböngészőt használhatunk! Egy egyszerűbb, de gyorsabb, és könnyebben kezelhető módszert valósított meg a gyártó a V8 esetében, ami filmfájlokkal működik, ha van atív internetkapcsolata a lejátszónak. Bármely filmfájlt kiválasztva, lekérhetjük az internetről az adott film borítógrafikáját, leírását, és egy képet a leírás alá (fan art). Ezeket az adatokat a MovieDB adatbázisában keresi a készülék, ahol nagyon sok nyelven, akár magyarul is megtalálható a legtöbb leírás. A V8 menüjében beállított nyelvnek megfelelő változatokat tölti le a készülék a filmfájl mappájába. Minden, az általunk próbált film esetében számos borító és fan art közül tudtunk választani, tetszésünk szerint. A keresés a filmfájl neve alapján történik alaphelyzetben, de ha nincs találat ez alapján, mi magunk is megadhatunk egy filmcímet (anélkül, hogy átneveznénk a fájlunkat!), a biztos találat érdekében. Így bátran tárolhatjuk a magyar címmel a filmeket a lemezünkön, legfeljebb – ha így nem található infó – a keresés előtt beadjuk a képernyőn megjelenő billentyűzeten az igazi címet a letöltéshez. Ha egy filmez már letöltöttük a fentebb említett adatokat, akkor a fájlböngészőben bal oldalt megjeleníthető navigálás közben a borítókép, amely nagy segítség lehet pl. olvasni még nem tudó kisgyermekek számára. Mindez a valóságban így néz ki:

A videón látszik egy másik fontos új képesség is: a magyarul is tudó opensubtitles.org oldalhoz képes csatlakozni a V8-as, ahonnan a grafikákhoz és leírásokhoz hasonlóan feliratfájlt tud letölteni az adott filmhez mindössze pár másodperc alatt! Így nagyon gyorsan, számítógép használata nélkül minden filmünkhöz grafikus információs felületet készíthetünk (ahonnan indítható is a lejátszás), és ha szükséges magyar feliratot is szerezhetünk hozzá. Magyar menüt használva a PopBox-on, automatikusan csak a magyar feliratokat listázza a lejátszó a találatok közül.

Ahogy korábban már beharangoztuk, hamarosan minden Popcorn Hour menürendszere flash alapú lesz. A PopBox már most is ezt használja, az alábbi videóban látható az új SETUP menü, és a beállítás varázsló, mely logikus grafikákkal segít a beállítások elvégzésében:

A videó második felében láthatjuk a Popcorn Hour készülékek másik fő különlegességét a JukeBox mellett; az alkalmazások telepíthetőségét. Jelenleg már több, mint 80 flash-es program tölthető le az alkalmazás-shopból (bár nem minden program érhető el minden földrajzi régióban), köztük olyan ismertek, mint a YouTube, Facebook, vagy éppen a Twitter. Ezek legtöbbje online zenei- és videós tartalmakhoz ad hozzáférést (többek között fizetős tartalmakhoz is), de léteznek játékok, online oktató/képző, jukebox (Yamj) vagy éppen zenei CD-k rippelését végző alkalmazások is. A gyártó tervei szerint az alkalmazások száma rohamsoan növekedni fog a közeljövőben, és gyakorlatilag bárki fejleszthet akár fizetős tartalmat is elérhetővé tevő programot valamennyi Pocorn Hour és PopBox modellre. Az USA-ban igen népszerű (és az első PopBox-on a kezdetek óta elérhető) Netflix hamarosan indul Európában is, és most bontogatja szárnyait az európai viewster is (ez jelenleg még teljesen ingyenes, amíg tesztfázisba van, lásd a videó második felében), amelyhez már letölthető a Popcorn/PopBox alkalmazás. Az alkalmazások, mint külön telepíthető programok nagy előnye, hogy ha bármi változás történik a tartalomszolgáltató (pl. YouTube) oldalán, akkor nem kell várni a következő firmware-frissítésre, ami majd igazítja a lejátszónk működését ehhez, illetve ha újabb alkalmazást, vagy egy meglévő frissítését adná ki a fejlesztő, szintén bármikor megteheti ezt, nem a firmware része a program. Alkalmazás-shop és a viewster:

Összefoglalva, a PopBox V8 egyedi képességei, melyek kiemelik a tömegtermékek közül:

  • A legújabb Sigma Designs chipset; a leggyorsabb sebesség a kezelőfelületen és etherneten is
  • Flash alapú különlegesen látványos és gyors egyedi grafikus felület
  • Filmfeirat, -borító és -infó letöltése az internetről számítógép nélkül
  • Kimagasló kompatibilitás a különféle médiaformátumokkal
  • Akár Blu-ray lejátszása is hálózaton keresztül, vagy USB-ről (mappák, vagy ISO)
  • Alkalmazás-shop számtalan programmal
  • Hangtalan működés, minimális méret mellett
  • Kiváló terméktámogatás; magyar nyelvű kezelőfelület, rendszeres frissítések, egyre több alkalmazás

A PopBox V8 várható magyarországi áfás ára valamivel 40 ezer forint alatt lesz, és szeptember vége felé érkezik.


Ha komolyabb jukeboxra vágyunk, egy kattintással telepíthető a Yamj által létrehozott felületet indító alkalmazás is!

Popbox V8 bemutató a ProHardver TV-ben: link...