Popcorn Hour

Popcorn Hour A-300 novembertől

[2011. október 12.]

Kevesebb, mint 1 éve, tavaly decemberben jelentette be a gyártó az eddigi legsikeresebb modellt, az A-210-et. Az akkori újdonság az elektronika tekintetében nem változott a 2010 eleje óta létező A-200-hoz képest, csak a készülékház és emiatt a hűtés módosult. Most éppen fordított a helyzet: a külső szinte változatlan, viszont már a legújabb Sigma chip köré épül az A-300:

Az új Sigma chipnek (SMP8647) köszönhetően továbbra is a Popcorn Hour gyártja a leggyorsabb és legfejlettebb médialejátszót a világon. A nem kevesebb, mint 800 Mhz-es órajel garantálja, hogy a Popbox V8-cal érkezett FLASH-alapú menürendszer a lehető leggördülékenyebb lesz, és érezhetően gyorsul majd a beépített jukebox szoftver (NMJ), valamint az Apps Marketből letölthető alkalmazások is fürgébbé válnak. Két másik előnye az új processzornak a valódi gigabites hálózati sebesség és az USB3-as interfész. Bár már az A-2x0 modellek is gigabites hálózati elektronikával rendelkeztek, a bennük használt Sigma processzor nem kezelte azt natív módon. Emiatt a maximális másolási sebesség még FTP protokoll mellett sem lehetett több, mint 17–19 Mbyte/másodperc (bár ez is jóval magasab érték volt, mint ami más lejátszók esetében mérhető). Az A-300-ban már maga a CPU képes a hálózaton keresztül gigabites sebességgel kommunikálni, így jelentősen lerövidülhet a másolási idő, ha az lejátszóhoz csatlakoztatott meghajtókra másolnánk a számítógépünkről. Pontos sebességadatok jelenleg még nem állnak rendelkezésünkre. Az A-300-at már USB3-as merevlemezként is használhatjuk, ha van a gépünkben ilyen csatlakozó; ebben az esetben a lehető leggyorsabban másolhatunk a lejátszó belső winchesterére.

Hogy a korábbi 667 Mhz-hez képest jelentősen magasabb órajelű új processzor is hűtőventilátor nélkül működhessen, az A-210 készülékházát alapul véve további szellőzőrácsok kerültek a burkolatra:

A világító gombos távvezérlőre eddig sem volt panasz, így nem volt oka a gyártónak, hogy ezen bármit is változtasson. Az A-300 tehát elődjéhez hasonlóan teljesen passzív hűtésű, azaz tökéletesen hangtalan működés közben. A hátlapon sem sok újdonságot láthatunk az A-2x0 modellekhez képest, az USB3-as szabvány lapos csaltakozója az egyetlen különbség (USB3-as kábel mellékelve a csomaghoz):

 

 

A lejátszható formátumok terén nincs változás a korábbi chiphez képest. Hamarosan érkezik ugyan az FLV fájlok lejátszása, de ezek a korábbi SMP8643-alapú Popcornokon (A-2x0, C-200) is működni fognak majd. Természetesen az új processzor még magasabb bitsebességű fájlokat is képes feldolgozni, de ennek sincs jelentősége, hiszen a korábbi modellek is egy Blu-ray film sebességénél közel kétszer gyorsabb kódolású fájlokkal is boldogultak.

A Popcorn Hour A-300 FLASH-alapú menüje alapvetően megegyezik a Popbox V8-nál megismerttel. Kicsit színesebb a főoldal, és értelemszerűen más néhány menüpont (pl. teljes Blu-ray lejátszás is választható – hiszen akár ISO-ból, akár könyvtárból, az A-300 is képes BD-lejátszásra menüvel együtt):

Ahogy fentebb írtuk, a C-200 és az A-2x0 modellek teljes jukebox alkalmazása (falnézet, rendezés, zenék és fotók kezelése is) természetesen az A-300-nak is „éke” lesz. Emellett azonban – szintén a Popbox V8-ból átvéve – megjelenik a fájlböngészőben is a borítógrafika (ha letöltötte ezt a lejátszó az internetről, vagy manuálisan bemásoltunk egyet a filmfájl mellé), amennyiben nem csak a hagyományos szöveges listamódot választjuk:

Ugyancsak a Popbox-szal megegyező módon, módosíthatjuk a film címét a kereséshez úgy, hogy könnyebben megtalálja a megfelelő borítót a lejátszó az internetes adatbázisban, miközben a valódi fájlnév nem változik emiatt. A megtalált borító- és háttérképek közül kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt a letöltéshez, és később is bármikor kicserélhetjük ezeket. Akár magyar nyelvű feliratfájlokat is kerestethetünk az opensubtitles.org oldalon az A-300-zal is:

Mindez a használat közben ilyen lesz (további – nagyítható – képek, videók az angol nyelvű hivatalos fórumon láthatóak ITT:

A fentiek alapján nem kétséges, hogy megjelenésekor (hivatalosan október 18-tól) a Popcorn Hour A-300 kezelőfelülete lesz a leglátványosabb, leggyorsabb és a legtöbb szolgáltatást nyújtó a világ médialejátszói között. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy a korábbi modellek (C-200, A-2x0) vajon megkapják-e majd ezt a flashes grafikus interfészt? Erről még nem született döntés. Technikai akadálya nincs, különösebb fejlesztést, átalakítást nem igényelne a feladat a Syabas programozóitól. A változás azonban azt jelentené, hogy a korábbi HTML-alapú felület megszűnik, így nem lesz használható a továbbiakban semmilyen HTML alkalmazás (mivel nincs többé HTML böngésző), amiből eddig nagyon sokat fejlesztettek már a korábbi Popcornokra. Egyetlen kivétel talán a YAMJ jukebox, mivel a vele készített fájlok kezelésére már most is van elérhető alkalmazás az Apps Marketben, így az használható a Popbox V8-on és az A-300-on is. A döntést várhatóan a felhasználókra bízza a gyártó, így hamarosan egy szavazás keretében mi is feltesszük majd a kérdést a hazai C-200 és A-2x0 tulajdonosoknak itt, a PopcornHour.hu oldalon.

Az A-300-on tehát már nem futnak a CSI (Community Software Installer) segítségével feltehető programok, csak az Apps Market-en keresztül kerülhetnek fel újabb, flashes alkalmazások. A WN-150 wifi adapter segítségével az új Popcorn is képes vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozni, bár fullHD filmlejátszást most se várjunk majd ettől a megoldástól, lehetőleg etherneten keresztül mozizzunk hálózaton át!

Az első A-300 szállítmány várhatóan november elején érkezik meg hozzánk, európai ára bruttó 239 EUR lesz, ami az aktuális árfolyam mellett kb. 70 000 Ft-ot jelent. Jelentősen drágább lesz tehát, mint elődje az A-210, ami rövid ideig (a készletek erejéig) még elérhető marad, és sokak számára igen jó vételt jelenthet...