Popcorn Hour

Távvezérlő alkalmazások iOS-re és Androidra

[2012. január 17.]

Bár már eddig is távirányíthattuk a Popcorn Hour lejátszókat mobilról, nemrég óta gyári alkalmazás is letölthető.

Lassan kötelezővé válik a készülékgyártók számára, hogy ha egy hálózaton is működő eszközt készítenek, azt vezérelni, távirányítani is lehessen legalább a két legnépszerűbb mobilplatform készülékeiről, azaz az Apple iPhone/iPod Touch/iPad és az Android alapú mobilikról.

Nem kizárólag a Popcorn-okhoz készült, egyéb UPnP-kompatibilis lejátszókkal is jól használható az Eycon cég EyeconTroller alkalmazása. Hagyományos értelemben nem is nevezhető távvezérlőnek; hálózatunkon elérhető DLNA-szervereink, számítógépeink, vagy éppen a mobilunk (amin fut a program) médiafájljai, valamint számos online tartalom (YouTube, Facebook, Flick, Picasa) között képes keresni az alkalmazás, és az elérhető médialejátszókon megjeleníteni, lejátszani a találatokat.

Egy régebbi bemutató, azóta már többet tud a program

Az Eyecon YouTube csatornája számtalan bemutató klippel: link...
Az EyeconTroller iOS verziója az iTunes-ban: link...
Eyecon néven a Market-ben: link...

 

A gyári (a Syabas által fejlesztett) alkalmazás jóval kevesebbet tud – jelenleg a legelső, v1.0 verzió érhető el. Lényege, hogy a kezeléshez szükséges legfőbb gombok a mobilunk képernyőjén is megjelenjenek:

 

 

A gombok két oldalra vannak rendezve, és mindkét oldal alsó területe megegyezik; a színes karikák és a PLAY, STOP, PAUSE, REW/FWD billentyűk mindig látszanak. A második lapon találhatjuk többek között a ZOOM, REPEAT, SUBTITLE, AUDIO, MUTE, TIME SEEK, PREV/NEXT gombokat.

A távirányítani kívánt lejátszó beállítása igen egyszerű. A program képes szétnézni a hálózatunkon, és kilistázza a talált Popcorn Hour lejátszókat (Az A-200-tól kezdve bármely modell vezérelhető), de lehetőségünk van manuálisan is beállítani a készülék IP-címét. Ha több Popcorn-unk is van otthon (ahogy pl. a fenti képen jobb oldalt látható), bármikor válthatunk, hogy melyik felé küldje a vezérlőjeleket a mobileRC alkalmazás. Ha rendszeresen fogjuk használni a távvezérlő alkalmazást, érdemes fix címet beállítani a lejátszónkon (pl. a routerben a Popcorn Mac Address-éhez hozzárendelni egy adott IP-t – Mac Address reservation funkció a legtöbb routerben).

Az iOS verzió az iTunes-ban: link...
Az Androidos változat a Market-ben: link...