Popcorn Hour

Plex kliens Popcorn Hour lejátszókon

[2013. június 26.]

A közelmúltban jelent meg a Plex applikáció, amit az Apps Market-ből tudunk telepíteni. De mi is az a Plex?

A Plex egy médiaszerver szolgáltatás, amivel mindenféle médiatartalmat (fotók, zenék, videók és televíziós felvételek, streameket) meg tudunk osztani DLNA-képes készülékekkel, legyen ez helyi hálózaton vagy interneten keresztül.

A fejlesztő oldalán a következő mondatot olvastam: „If you have a screen, Plex probably works on it.” (Ha van egy képernyőd, a Plex valószínűleg működni fog rajta.) Ha mégsem, úgy mostantól egy Popcorn-készülékkel ez sem lehet akadály. Szükségünk lesz még egy, a szolgáltatást futtató eszközre, amihez a Popcorn Plex kliens kapcsolódik. Ez mára gyakorlatilag az összes platformon elérhető (Windows, OS X, Linux). A teszt megírásához egy Synology NAS-t, illetve egy Popcorn Hour A-300 lejátszót használtam.

Első lépésben feltelepítettem a NAS-ra a Plex szerver programot. Ez körülbelül 3 kattintást és ugyanennyi percet vett igénybe. Ezután következett a konfigurálás, amit egy egyszerű, átlátható menürendszeren végeztem el. Első lépésben meg kell mutatni neki, hogy a különböző médiaállományokat hol találja meg, amiket öt kategóriába sorol: Film, Sorozat, Zene, Képek és Házi videók. Ezen kívül a Plex még lehetőséget nyújt online tartalmak eléréséhez is (Youtube, Vimeo, Netflix, Soundcloud, stb).

Az eddig leírtak alapján azt gondolhatnánk, hogy ezt egy átlagos DLNA szerver is tudja, de: a beállítások végeztével a Plex megvizsgálja az összes médiát, és adatokat gyűjt hozzá az interneten. Ez egy film esetében borítóképet, szinopszist, stáblistát tartalmaz, amit (beállítástól függően) magyar nyelven kapunk. A Plex a Popcorn saját jukebox alkalmazásával ellentétben rendszeresen vizsgálja a beállított könyvtárakat, felismeri bennük a filmcímeket, függetlenül attól, hogy szóköz helyett pont, vessző vagy egyéb írásjel szerepel benne. Popcorn esetében ügyelnünk kell a film fájlok elnevezésére. Érdemes „filmcím_évszám” formátumot használni, hogy a program pontos találatot adjon. A zenei tartalmakat, illetve a sorozatokat is nagy pontossággal ismeri fel. A tartalmak vizsgálata szervertől és adatmennyiségtől függően több óra is lehet. Későbbiekben csak a változásokat vizsgálja, ami jóval kevesebb időt vesz igénybe. A Popcorn jukeboxnál érdemes megemlíteni a tabletes távvezérlést, amivel akár filmlejátszás közben is tallózhatjuk filmjeinket. Ha pedig zenét hallgatunk, nem szükséges a televíziót bekapcsolni, hogy a zenelejátszást vezéreljük.

A NAS-t magára hagytam, hogy „ismerkedjen” az adatokkal, és feltelepítettem a Popcorn lejátszóra a Plex kliens-t. Ezt az Apps Marketből a Zenék & Rádiók almenüben értem el.

A program indítását követően meg kell adni a Plex szerver elérését IP címét és a port számot. Szintén itt adhatjuk meg, hogy a készülék natív mód kezelje-e a az állományokat:


A képernyő bal oldalán a korábban definiált különböző tartalmakat találjuk menüpontokba rendezve:
A program angol nyelvű, de hasonlóan egyszerű/átlátható, ahogyan azt a szerver appban láttuk. A kezeléshez nagyon kevés gomb szükséges (navi és azt körülvevő 4 gomb). A tallózás gyorsnak mondható, de ez függ a szerver és hálózat sebességétől. A filmek, sorozatok képekkel, leírással jelennek meg a képernyőn, melyek között szűrhetünk/kereshetünk különböző kritériumok szerint:


A zenék között is hasonló egyszerűséggel navigálhatunk. Itt viszont hiányolom a lejátszási lista lehetőséget:


Pozitívum, hogy a zenelejátszás nem szünetel, amikor más menüpontokban vagyunk – pl. képnézegetés közben.

Formátumok tekintetében szinte mindent sikerült lejátszanom. 2 db ISO-val (Bluray, DVD) találkoztam, amire „unable to play” üzenetet kaptam. Ezeket a Popcorn saját erőforrásból könnyedén lejátszotta.

Az eddig leírtak alapján azt mondhatnám, hogy a Plex egy jó, kompromisszummentes médiaszerver megoldás. De nem teszem! Sajnos filmek lejátszásánál szembesültem azzal, hogy feliratot és hangsávot nem lehet változtatni. Szerver oldalon megadható a preferált nyelv felirathoz és hanghoz, de ezt a lejátszásnál egyáltalán nem vette figyelembe. A filmben lépkedés is nehezen működik: az erre szánt távvezérlő gomb nem használható. A navigációs gombbal kell kiválasztani a csévélés menüpontot, és itt kell megadni a pozíciót, ahová lépni szeretnénk. Ez kb. 4–5 gombnyomás… majd hatásszünet. 10–15 másodperc kellett, hogy a film az adott ponton folytatódjon, amit néha kis szaggatás is követett. Hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi legerősebb 4-lemezes Synology NAS-sal történt mindez.

FRISSÍTÉS 2013-06-26: Ma megjelent az 1.0.2-es Plex App, számos javítással és új képességekkel.
Egy héttel a kiadást követően megérkezett az első frissítés a Popcorn Plex kliensére.  A fentebb leírt negatívumokat orvosolták a fejlesztők a natív lejátszási mód lehetőségével. A pocorntól korábban megszokott módon tudjuk a feliratokat megjeleníteni, testreszabni. A hangsávok közötti válltás sem akadály többé.
Filmekben a jelenetváltás és a tekerés  gyors, akadásmentes. Új funkciók még:

  • Videók megnézettnek jelölése – zöld gomb.
  • Visszalépés a főmenübe – kék gomb.
  • Háttérkép kikapcsolásának lehetősége.


Plex kliens app az A-300-on, a Plex szerver egy Synology DS412+ NAS-on futott (zene: Hauber Zsolt, North Pole – Lounge 2012).


Összességében elmondható, hogy a Plex egy kényelmes felület azoknak, akik egy helyen szeretnék visszanézni adataikat. Legyen az egy tablet, okostelefon vagy akár egy Popcorn Hour lejátszó (2x0/300/400/Popbox sorozat). Plex app a fórumban: link...