Popcorn Hour

High-end lejátszó: A-410 Pro

[2013. szeptember 04.]

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, az A-400 megjelenéséről szóló hírünkben már megemlítettük az akkor még A-400 Pro-nak nevezett nagyobb modellt, amit 2013 első felére prognosztizált a gyártó. Késve ugyan, de valóban érkezik egy high-end modell A-410 Pro néven, várhatóan októberben kerül forgalomba.

A terv szerint az A-400-ban bemutatkozó, korábban valóban csak high-end eszközökben használt VXP videófeldolgozás mellé a lejátszó hangfeldolgozással foglalkozó áramköreit és a tápegységét is olyan minőségi szintre emelik, amely a csúcskategóriás készülékekre jellemző. Úgy tűnik – megelőzve az immmár 3 éve ígért, de soha meg nem valósuló konkurens Dune HD Pro-t –, „be van fejezve a nagy mű, igen”, lássuk mi lett belőle:

 

Ahogy a fotókon látszik, első ránézésre a C-300-as juthat eszünkbe, hiszen az A-410 Pro-val szabványos hifi-méretű készülékházat – közepén a már ismerős színes LCD-képernyővel – kapunk. A rádiós, világító gombos távirányító és a hozzá tartozó antenna – bár itt bal oldalra került – is a C-sorozattal való rokonságra utal. Nem lesz azonban lehetőség belső wifi-kártya telepítésére, így vezeték nélkül HD-s filmeket nem igen fogunk tudni lejátszani, de a folyamatosan növekvő online kínálat eléréshez természetesen használhatjuk az USB-s sticket (WN-160) ezután is.

 

A processzor természetesen az A-400-ban megismert kétmagos Sigma Designs SMP8911-es lesz az új modellben is. Így egyrészt garantált a VXPŸŸ képdeldolgozás, másrészt nem kell attól tartani, hogy egy új CPU miatt előről kezdődik a gyermekbetegséges kigyomlálása a firmware-ből. Tekintve, hogy az A-400 esetében a komoly szoftveres hibák kijavítása – sajnos – több, mint fél évet vett igénybe, örvendetes tény, hogy az új lejátszó tulajdonosai a kicsomagolás után már azonnal egy kiválóan használható készüléket kapcsolhatnak be, és a majdani frissítések alapvetően további új tulajdonságokkal, kénylemi funkciókkal gazdagítják őket.

Bár a képeken sehol sem látszik, az A-410 Pro is kap egy fiókot, ami csavarozás nélkül képes fogadni 2,5"-es és 3,5"-es HDD-t, gondolva azokra, akik nem a gigabites hálózati csatlakozón keresztül játszanák le médiafájljaikat. A lemezfiók az előlap mögött, rejtve található. Használatához a teljes frontpanelt le kell venni. Az alábbi képen jól látszik, hogy emiatt milyen vastag is az előlap:

 

De térjünk át végre a valódi újdonságokra, lássuk mi változik belül! Minden az áramellátásnál kezdődik, a tápegység a legjobb készüléket is elronthatja, de gyengébb elektronikán is sokat javíthat, ha zajmentes, stabil az áramforrás. Jól tudják ezt a Popcorn Hour mérnökei is, így az A-410 Pro már high-end belső tápot kap. Ez analóg, toroid mágneses transzformátum köré épül, és külön egység biztosítja a hangfeldolgozó áramkörök (7.1-es DAC), valamint a többi komponens (alaplap, HDD, kijelző) áramellátást, garantálva, hogy a hangminőséget nem rontják az egyéb alkatrészeknél keletkező zajok.

 

A hátlapon olyan csatlakozók is megjelentek immár, amilyeneket Popcorn Hour készüléken ezidáig nem láthattunk. Az RS-232-es port az otthonautomatizációs rendszerekhez való illesztés során lehet hasznos, az infra vevő bemenet (IR) pedig az univerzális távirányítók miatt érdekes, ahogy korábban a Popcorn Hour – már nem kapható – saját infra kitje is ezért készült. Az összes többi újdonság mind a vájtfülűek érdekében jelent meg. Az audiophile DAC (a kaliforniai NuForce érdeme) 7.1-csatornás, 24 bit/192 kHz feldolgozásra képes. Ennek megfelelően a hátlapon megtaláljuk a 7.1-es analóg vonalkimenetet, amiről high-end végerősítők is minőségi jellel vezérelhetőek. Ha csak sztereó zenehallgatás a cél, akkor a 2.0-ás analóg RCA-csatlakozó és a profi XLR szimmetrikus kimenet használható.

A hangminőség terén elért javulás indokolja, hogy a Super Audio CD (SACD) lemezeknél elterjedt DSD kódolást is feldolgozza már ez a lejátszó (bár feltételezzük hogy az A-400 is képes lesz erre). Mostantól SDCD-gyűjteményünk is felmásolható pl. egy NAS-ra, és a hálózatos lejátszás minden előnyével együtt, tökéletes hangminőségben lejátszhatóak a zenék az A-410 Pro-n – akár el is adhatjuk eddigi SACD-lejátszónkat. Így a korábbi modelleken már működő HD-s FLAC fájlok mellett újabb veszteségmentes tömörítést használó, nagy felbontású zenei fájlformátumot is kezel a médialejátszónk.

 

A Popcorn Hour-t jól ismerők számára még egy meglepő tényt is közöl a hátlap: „Assembled in Germany”. Valóban, a jelenlegi tervek szerint a különböző komponensek összeszerelése és bevizsgálása Németországban fog történni, hogy véletlenül se tántorítson el egy high-end felhasználót a készülék távol-keleti mivolta. Nem csak az összeszerelés lesz európai, de természetesen a kereskedők ellátása is Németországból történik majd, így olcsóbb és gyorsabb szállításra számítunk, ami a hazai árakra, elérhetőségre is jótékonyan hathat majd.

Még egy igen fontos paraméterről nem esett szó fentebb, és ez az A-410 Pro ára. Bár még nem dőlt el, hogy pontosan mekkora összeg lesz az európai árcédulára írva, a gyártó valamivel 1000 EUR alatti áfás végfelhasználói árat ígér (persze nem a magyar 27%-os forgalmiadóval, hanem a német 19%-ossal kalkulálva). A tervek szerint valamikor október végén (tapasztalataink szerint azonban az ilyen becslésekhez pár hetet mindenképpen érdemes hozzáadni) kerül forgalomba az új csúcsmodell.

Tovább – főleg belső – képek az A-410 Pro-ról az angol fórumon: link...

Ami elképzelhető viszont az az, hogy a magyar közönség már működés közben ismerkedhet meg a Popcorn Hour A-410 Pro-val a Audio Video Trend & Hifi Show kiállításon, amely idén új helyen, a budapesti Marriott Hotelben kerül megrendezésre november 9–10-én (az eseményre már most lehet regisztrálni).