Popcorn Hour
A-1x0/B-110 – Kérdések és válaszok
[2009/02/26]

A fekete-fehér „Loading" képernyő után elsötétül a TV-m, és nincs kép. Mi a gond?
– Semmi gond. A bootolás alatt egy kisfelbontású fekete-fehér kép látható, amely minden videókimeneten él. Ha felállt a rendszer, akkor azonban már csak a menüben elmentett kimeneten lesz (színes) kép. Ha a videókimenet AUTO módban van (pl. első bekapcsoláskor), akkor megpróbálja a lejátszó felismerni, hogy melyik csatlakozón van rákötve megjelenító eszköz. HDMI esetében ez bizonyos TV-knél nem biztos, hogy jól működik, így nem a HDMI jel marad bekapcsolva a bootolás végén. Ekkor a távvezérlővel váltsunk videómódot (lásd a következő kérdést, illetve a kézikönyvben is benne van), majd az AUTO helyett állítsuk be a menüben azt, amit ezentúl állandóan szerenénk használni (pl. HDMI 720p, vagy HDMI 1080p/60Hz, stb.) A MENTÉS gombbal mentsük el.

Hogyan lehet a TV kimenet módot váltani?
– A videó kimeneti mód gyors beállításához nyomd meg a „TV Mode” gombot, majd gyorsan ezután valamelyik szám gombot, az alábbiak szerint:

TV Mode + 0 = Automatikus üzemmód
TV Mode + 1 = Komponens/Kompozit NTSC 480i
TV Mode + 2 = Komponens/Kompozit PAL 576i
TV Mode + 3 = nem használható
TV Mode + 4 = HDMI/Komponens 720p50
TV Mode + 5 = HDMI/Komponens 1080i50
TV Mode + 6 = HDMI/Komponens 1080p50
TV Mode + 7 = HDMI/Komponens 720p60
TV Mode + 8 = HDMI/Komponens 1080i60
TV Mode + 9 = HDMI/Komponens1080p60
Fontos: a TV Mode gomb után gyorsan nyomd meg a szám gombot, aztán pedig várj 5-6 mp-et hogy legyen elég idő az üzemmód váltásra, és a TV érzékelni tudja a jelet.

Hogyan lehet a lezárt menüket feloldani?
– SETUP gomb, majd PLAY, amikor a képernyőn a lezárt menürendszer látszik.

Hogyan lehet a fájlok mindegyikét egymás után lejátszani (pl. mp3 album száma)?
– A PLAY gombot használd, ne az ENTER-t. A PLAY gomb hatására az éppen kiválasztott fájltól kezdve automatikusan sorban minden fájl (zene, film, fotó) le lesz játszva illetve meg lesz mutatva – ellentétben az ENTER-rel, ami csak az épp kiválasztottat játsza le és tovább lépni sem tudsz.Ebből következően csak a PLAY gombos lejátszásnál működik az előre/hátra léptetés is, a továbblépést pedig (pl. fotók diavetítésénél) a PAUSE gombbal szüneteltetheted.

Hogyan tudok belépni hálózaton a lejátszó merevlemezének SHARE megosztására?
– Amég nem írod felül a gyári beállításokat, addig a név: nmt, a jelszó: 1234
Természetesen az SMB (Samba) szervert el kell indítani az NMT programok menüpont alatt.

Hogyan tudok fájlt, könyvtárt másolni és törölni a távvezérlővel?
– A távvezérlő File Mode gombját megnyomva legördülő menü kínálja fel, hogy kijelölhessünk fájlokat (Add to list), illetve másolhassuk a korábban kijelölteket, és töröljük a kijelölések listáját (Clear list).

Hogyan lehet számítógépen írni/olvasni a Popcorn merevlemezét, ha közvetlenül a géphez kötöm?
– Windows XP és Vista alatt több program is kezeli az extended formátumú lemezeket. Ingyenesen letölthető két jól használható pl. innen: link... (Ext2IFS), vagy link... (Ext2Fsd). Utóbbi használati útmutatója magyarul itt.
A Mac OS X-hez is létezik hasonló megoldás, pl. a Paragon ExtFS, de ez már nem ingyenes.

Az A-110-es Popcorn már tartalmaz USB-slave csatlakozót, amin őt, mint külső merevlemezt tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni, miután számítógép oprendszeréhez feltelepítettük a EXT formátumot ismerő fenti drivereket. A folyamat a következő:

  1. EXT driver telepítése a számítógépre
  2. A Popcornt kikapcsolt állapotában az USB-slave csatlakozón (a kicsi, majdnem négyzet alakú, amit nyomtatókon is látunk) kössük a számítógéphez.
  3. Kapcsoljuk be a Popcornt, majd kis idő múlva a lemez megjelenik a számítógépen, mostantól használható. Eltávolítás Windows alatt: USB-meghajtó biztonságos eltávolítása, Mac OS X-en húzzuk a kukára a lemezt.
  4. Kapcsoljuk ki a Popcorn, és húzzuk le a kábelt.

Előfordulhat, hogy Windows alatt újra kell indítani a számítógépet, amikor már csatlakoztattuk a Popcorn-t, és mégsem jelent meg a lemez.

Hogyan tudom optimalizálni a Popcorn lemezét (töredezettségmentesítés)?
– Sehogy, mivel extended formátumú lemezeken nincs erre szükség, nem lesznek fregmentáltak.

Hogyan tudom elérni a torrentklienseket webböngészőn keresztül?
A BTPD-t (ami a Popcorn menüjéből is elérhető) a http://popcorn_ip_címe:8883/torrent/bt.cgi linken találod meg. A Transmission felületéhez a http://popcorn_ip_címe:8077 sort írd be a webböngésződbe.

A Transmission jelszóval védhető, így ha interneten keresztül menedzselnénk a torrenteket, ezt használjuk, ne a BTPD-t. Az alap felhasználónév: nmt, a jelszó 1234

Ha interneten keresztül akarod elérni a fenti két oldalt, akkor a 8883-as és 8077-es portokat a routerben forward-old a Popcorn IP-címére (tehát fix címet kell adni a készüléknek, hogy ne változzon), majd a fenti linkekben a popcorn_ip_címe helyett a routered külső címét, vagy a domain nevedet használd (DynDNS szolgáltatással tudsz saját állandó domain-t szerezni a dinamikusan kapott IP-címedhez is).

Mire való a menüben található SCART-mód opció?
– Az NMT-100e modell SCART csatlakozót tartalmaz a komponens kimenetek helyett. Ha tehát RGB jelet akarunk a komponens helyett használni, akkor lesz szükségünk erre a menüpontra. Ha az A-100-as lejátszón átkapcsoljuk, akkor a komponens RCA aljzatokra az RGB jelek lesznek kiküldve. Ha van kedvünk, készíthetünk is SCART-kábelt házilagosan: a 3 színjel mellé kell a szinkron, amihez a kompozit kimenetet használhatjuk minden további nélkül, illetve a legtöbb tévéhez kell egy 5 V-os kapcsolófeszültség, hogy tudja, nem kompozit, hanem RGB jel érkezik a SCART-aljzatára. 5 V-ot legegyszerűbben az USB-portról vehetünk le. Akit érdekel a részletes leírás, megtalálható a gyártó angol fórumán: link...

Hogyan kell megadnom a hálózati helyeket, ahonnan mozizni akarok?
– A 2008. július 25. utáni firmware-ekben a főképernyőn helyet kapott a Network Browser, amely SMB-n keresztül képes megtalálni a hlózati tárhelyeket. Természetesen, ettől függetlenül érdemes és lehet is fixen felvenni egy listába a gyakran használt címeket:

– SMB: ha a Windows hálózati protokolján, a Samba-n akarsz kapcsolódni (a Mac OS X is ismeri ezt), akkor ezt add meg a Popcorn Hálózati tárhelyek menüjében a hozzáadás gombbal, a megjelenő képernyőn az URL sorba:
smb://a_hálózati_hely_ip_címe/megosztás_neve Tehát pl.: smb://192.168.2.200/video
Ha nem kapcsolódhat bárki ehhez a megosztáshoz, akkor a User Name sorban add meg a felhasználónevet, a Jelszó mezőben pedig értelemszerűen a jelszót, amit beállítottál a megosztásod eléréséhez. A Share Name (megosztás neve) sorba beírhatod, hogyan jelenjen meg ez a link a Popcorn főoldalán (Source gomb lenyomására), tehát pl.: Emeleti PC A tetszőleges elnevezés csak a 01-17-080711-15-POP-402-000 béta firmware óta lehetséges!

– NFS: A Popcorn az egyetlen lejátszó, amin elméletileg nem lassabb az SMB sem, mint az NFS, de ha a NAS-od, vagy a számítógéped operációs rendszere tudja az NFS-t, használhatod továbbra is, illetve annyi előnye van, hogy az ilyen módon megosztott mappákat másik számítógép nem fogja látni (hacsak nem ismeri az NFS-t az is). Talán mintha kicsit kevesebbet is bufferolna NFS esetén, tehát hamarabb indul a lejátszás...
nfs://a_hálózati_hely_ip_címe:/megosztás_neve Tehát pl.: nfs://192.168.2.200:/Qmultimedia (QNAP NAS-ok alapértelmezett média SHARE-je). Nagyon fontos, hogy itt az IP-cím után kell egy kettőspont is. Ha ezt elhagyod, a rendszer figyelmeztet, hogy hibásan adtad meg az elérési útvonalat.
Érdemes még megemlíteni: megadható, hogy az NFS kapcsolat az UDP, vagy a TCP protokolt használja-e. Néhány tűzfalprogram (pl. a Windows XP sajátja) az UDP-s átvitel némely részét blokkolni fogja, és ilyenkor azt írja ki a Popcorn, hogy nem talált lejátszható tartalmat az adott könyvtárban. Ekkor váltsunk TCP-re, és így adjuk meg a hálózati tárhely nevét: nfs-tcp://a_hálózati_hely_ip_címe:/megosztás

Windows XP-n NFS kapcsolat mellett nem lát tartalmat a Popcorn az adott könyvtárban
– A Windows tűzfala a hibás. Próbáljuk meg UDP helyett TCP-n használni az NFS-t. Ehhez a hálózati hely címét így adjuk meg: nfs-tcp://ip_cím:/könyvtár_név

Milyen gyors átviteli sebességet várhatok a különböző forrásokból?
– ethernet SMB (Samba): a 01-17-080711-15-POP-402-000 béta firmware óta 38 Mbit/sec
– ethernet NFS: 38 Mbit/sec
– ethernet FTP: 48 Mbit/sec
– HTTP (médiaszerveren keresztül, pl. myiHome), USB, belső HDD: 42–47 Mbit/sec

Milyen H.264 profilok támogatottak?
– A Sigma Designs SMP8635 chip hivatalosan nem támogatja az L5.1-et, mivel ez akár 300 Mbit-es is lehet, amit a chip nem képes fedolgozni. Ha a bitsebesség nem nagyobb, mint 45–47 Mbit/sec, akkor jó eséllyel menni fognak az L5.1-es filmek is. Az L4.1 esetén max. 50 Mbit lehet a film bitsebessége (High Profile esetén), így akár még itt is találkozhatunk akadozó lejátszással, bár igen ritka az ilyen gyorsra kódolt film.
Másik probléma lehet az un. Stored frames (vagy reference frames/RefFrames) szám. 1280x720-as felbontás mellett ez az érték ne legyen nagyobb, mint 9, 1920x1088-as felbontásnál pedig max. 4 legyen – mondja a L4.1 szabvány. Nincs is értelme ezeknél nagyobb értékeket használni, mert minőségben sem eredményez látható különbséget. Ha mégis nagyobb számokkal készült egy H.264-kódolt film, ne csodálkozzunk, ha az SMP8634/35-ös processzort használó készülékek nem boldogulnak a filmmel! És gratulálunk a készítőjének, akinek valószínűleg a több Ghz-es PC-jén, komoly videókártyával kell néznie az ilyen filmjeit...

Milyen problémák esetén valószínűsíthető, hogy hibás a lejátszóm?
– Az eddig eladott Popcorn-ok esetében az alábbi hardveres hibákkal találkoztunk:

  • Tápegység rossz: semmilyen LED nem világít a lejátszó előlapján
  • Távvezérlő rossz: másik, helyesen behelyezett jó elemekkel sem lehet lépkedni a menüben (tipp: digitális videókamera keresőjében látható az infra led működése, ha minden rendben a távvezérlővel)
  • SATA adapter rossz: ha merevlemez is rá van dugva, nem világít a panel mindkét oldalán 1-1 zöld LED (az egyik a ragasztószalag alatt van!), illetve nem jelenik meg az NMT programok telepítése menüpont a Karbantartás menüben, pedig a lemez SATA-I-es módra van állítva.
  • Bár világít az optikai kimenet, nem jön ki rajta értelmes információ

Más hardveres, a lejátszó hibáját mutató problémával még nem találkoztunk. Biztosan nem hiba a fekete-fehér Loading... képernyő után eltűnő videójel (lásd az üzembehelyezési útmutatót, vagy itt kicsit feljebb a kérdéseket), az időnként akadozó lejátszás, és az is notmális, hogy NTFS formátumú merevlemezt belülre téve nem működik jól, hiszen annak EXT formátumúnak kell lennie!

Hol lehet elérni hivatalos forráskódokat, dokumentációt a lejátszó szoftverével kapcsolatban?
– A Syabas folyamatosan bővíti ezt az oldalt: link... Mindenki csak saját felelősségére módosítsa a szoftvert a lejátszón, mert az ebből eredő meghibásodás már nem garanciális probléma lesz!

Hogyan lehet resetelni, vagy teljesen kikapcsolni a készüléket?
– Reset: POWER gomb, majd közvetlen utána EJECT (nem egyszerre nyomva)
– Kikapcsolás: POWER gomb, majd közvetlen utána DELETE (ezután bekapcsolni már csak a konnektorból kihúzva lehet legközelebb).

Használhatok USB-s billentyűzetet a Popcorn-nal?
Igen, tetszőleges, akár vezeték nélküli billentyűzet is használható, hiszen gyakorlatilag egy számítógépről van szó.

A fájl böngészőben az alábbi billentyűket használhatjuk:

- ESC: USB-s DVD fiókjának kinyitása/becsukása
- F1: Play, F2: Stop, F3: Return/előző oldal, F4: következő oldal, F5: Refresh (oldal frissítése), F6: URL (webböngésző), F7: Setup, F8: Time (idő), F9: piros gomb (videófájlok), F10: zöld gomb (zenei fájlok), F11: sárga gomb (képfájlok), F12: kék gomb (egyéb fájlok)
- PrtSc: Info, Pause: Select, Insert: copy, Delete: és BackSpace: visszatörlés, Home: home, End: TV mode, Page Up: oldal fel, Page Down: oldal le, Tab: tab, Window: Source: Menu: File
- számbillentyűk: mint a távvezérlőn, nyilak hasonlóan

Filmlejátszás közben:

- Q: Prev (előző track, fájl), W: Play, E: Next (követlező), A: gyorstekerés hátra, S: stop, D: gyorstekerés előre, X: Pause (pillanatmegállítás), C: slow (lassítás)

DVD-lejátszáskor:

- ESC:
USB-s DVD fiókjának kinyitása/becsukása
- F1: Play, F2: Stop, F3: Prev, F4: Next, F5: gyorstekerés hátra, F6: gyorstekerés előre, F7: slow, F8: TimeSeek (időpontra ugrás), F9: Repeat (ismétlési mód), F10: Audio (hangsáv), F11: felirat, F12: zoom (nagyítás)
- PrtSc: Info, Scroll: DVD menü, Pause: Pause, Page Up: hangerő fel, Page Down: hangerő le

Hogyan tudom kedvenc webes rádió és TV csatornáimat elindítani?
– Habár számos online (akár hazai) műsor megkereshető az internetes szolgáltatások menüben, kényelmesebb, ha létrehozunk egy saját könyvtárat a lemezünkön, és abban tároljuk a linkjeinket egy .html és a hozzárartozó .jsp kiterjesztésű fájlokban az alábbi minta szerint:

A fenti két fájlt létrehozva (radio.html és radio.jsp) és bemásolva a Popcorn merevlemezére, a negyedik ikonnal lesz elérhető a radio.html és onnan a linkek, amelyek az adókat szólaltatják meg. A .jsp-be természetesen más, ill. több adó is elhelyezhető, tetszés szerint, ez csak a minta.

Milyen mini-PCI wifi kártyákat használhatok a B-110-hez?
– Jelenleg csak a Ralink RT2880-as, RTL8185B chipsettel készült kártyák és Metalink MtW_mPCI_DB_002 támogatott. (Ha valaki idehaza tud ilyenekről, kérem jelezze felénk!)

Milyen egyéb programok léteznek a Popcorn-ra a gyári NMT programokon kívül?
– Számos házi fejlesztésű program, illetve sok hasznos program született már eddig is, amely telepíthető a készülékre, vagy számítógépen futtatható, de a Popcorn-nal kapcsolatos. A gyári fórumon külön topikot találunk, ahol naprakész információk olvashatók a programokról, azok aktuális állapotáról, letöltési linkekkel: link...
Találhatunk itt a gyári MyiHome-nál sok tekintetben jobb médiaszerver-programot (Llink), eMule letöltőklienst (aMule), a házi programok telepítését megkönnyítő installert (NMT Community Software Installer), Norton Commander-szerű fájlkezelőt (Midnight Commander), vagy éppen a merevlemezeket halkabb működésre kapcsoló segédprogramot (Automatic Acoustic Management setting changer – Seagate lemezekhez nem használható).

Hogyan tudom átalakítani a védelem nélküli HD-DVD és Blu-ray lemezektartalmakat, hogy a Popcorn-on gond nélkül lehessen őket nézni, eredeti minőségben?
– Az alábbi programot és leírást javasoljuk: link... Java-ban íródott, így a legtöbb oprendszeren használható.

A Popcornnak van saját, internetről szinkronizálható belső órája. Hogy tudom megnézni, hány óra van?
– Valóban, tetszőlegesen beálltható még az óraszerver neve is. A menüben lépkedve bármikor megjeleníthető a pontos idő a távvezérlő SUBTITLE gombjának megnyomásával. Az óra manuálisan nem beállítható, csak az internetről képes szinkronizálni.

Milyen fájlformátumokat tud olvasni és írni a Popcorn (miért nem tudok másolni a külső lemezre)?
– Olvasni gyakorlatilag mindent tud: FAT, NTFS, HFS+, EXT2/3, de írni (másolni) csak a FAT és EXT2/3 formátumú lemezekre képes.

Az oldalt folyamatosan bővítjük!» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!