Popcorn Hour
A-4x0/VTEN – Torrent teszt I.
[2013/01/06]

Az eddigi Popcorn Hour lejátszókon a torrentezés csak kompromisszumok mellett volt lehetséges. A legfontosabb szabály az, hogy a letöltési sebességet korlátozni kell 1,5–2 MByte/másodperc környékére, különben instabillá válik a Transmission kliens működése, és általában le is fagy, illetve a médialejátszást akadályozza. Főleg hálózaton keresztüli mozizás közben kritikus mindez. Az A-400 új, kétmagos processzorától és natív gigabites hálózati vezérlőjétől már többet lehet elvárni, így az alábbi kis tesztet végeztük el.

Tesztkörnyezet: T-Home kábeltévés internet, Netmánia XL internettel, amely 50 Mbit-esnek mondja magát, és 15 Mbitet garantál is ebből. A Speedtest.net oldal mérése alapján általában megvan az 51–52 Mbites letöltési, és az 5 Mbites feltöltési sebesség (mostanában, le is kopogom :) Ebben a pillanatban éppen 51,8/5,34 Mbitet mutat a tesztoldal... A router a szolgáltatótól kapott CISCO EPC3925, ehhez egy gigabites TP-Link TL-SG1005D switch csatlakozik, majd ahhoz egy szinttel lentebb az épületben egy másik ugyanilyen switch. Ezen utóbbihoz gigabites kábellel az A-400. Tehát a routerig két switchen keresztül ér el a lejátszó. A számítógépünk (Apple MacBook Pro) és Synology NAS-unk a router meletti első switchbe szintén gigabiten csatlakozik. Az A-400 NFS protokollon keresztül éri el a NAS-t lejátszáskor, belső lemezét nem használjuk. A routerben portot nem nyitottunk az A-400 torentkliensének, ezt megcsinálta maga az UPnP protokollt használva.

Mac OS X alatt a Safari webböngészővel léptünk be az A-400 torrentkliensének weboldalára. Korlátozást NEM állítottunk be sem a letöltéshez, sem a feltöltéshez, hogy lássuk, mennyit bír, illetve mikor fagy le, ha lefagy. Két torrent fájlt indítottunk kicsivel egymás után, mindkettőt 61-en seedelték ahogy ez látszik is az egyik screenshoton. Este 20:09 perc környékén startolt az első, amely nagy lendülettel el is kezdett töltődni:

 

 

A sebesség, amit a Transmission kiírt átlag 3–6 Mbyte/másodperc között ingadozott. Hogy fokozzuk az izgalmakat, kb. 2 perccel később – 20:11-kor – elindítottuk a második letöltést is:

 

 

Ettől temészetesen a várható 10 percről felugrott 21 perc fölé az első torrent letöltésének befejezése (lásd a fenti képeken), de a letöltési sebesség összességében nem változott, csak megoszlott a torrentek között, és továbbra sem láttunk belassulást, vagy fagyást:

 

 

Mindez eddig bíztató ugyan, de vajon használható marad eközben az A-400 lejátszóként is? Elindítottunk tehát egy Blu-ray filmet: Walt Disney – Aranyhaj. Ennek érdekessége, hogy nem egy nagy m2ts fájlt tartalmaz, hanem több kisebbet, ráadásul nem sorrendben követik ezek egymást. A csak BD Lite lejátszásra képes médialejátszóknak ez a gyengéje, hiszen ezek általában csak a legnagyobb méretű m2ts fájlt gondolják a filmnek, illetve ha némely képes is kiolvasni a lemez lejátszási listáját, és sorban játszani a kisebb m2ts fájlokat, azok között apró szünet észlelhető. Nem függ össze ugyan jelenlegi tesztünkkel, de az A-400 tökéletesen játsza le az ilyen filmeket is: a fájlok közötti váltáskor semmiféle megtorpanás, akadás nem érzékelhető. (Kipróbáltuk mindezt az általunk eddig ismert legtöbb apró fájlból álló Fel! című Walt Disney filmmel is – hibátlan volt a lejátszás ott is).

A Blu-ray film nem ISO volt, hanem mappa, és a torrentezés ugyanazon a hálózaton keresztül látszólag észrevehetetlen volt. Az A-400 fájlböngészőjében és menüjében történő navigális valamivel lassabb lett ugyan, de a filmlejátszásban semmi hiba nem volt, a háttérben futó torrentkliens innen észrevétlen maradt. Nézzük meg, hogy a filmlejátszás közben vajon mit látunk a torrentkliensben:

 

 

A fenti képen (20:39 perckor) pont semmit, azaz majdnem 6 Mbyte töltődik le éppen egy másodperc alatt. Átlagban azonban úgy tűnt, mintha kb. 1–2 MByte-ot visszaesett volna az összes sebesség a filmlejátszás közben. Míg 20:12 perckor a Transmission azt saccolta, hogy az első fájl letöltésének befejezéséig kb. 15 perc van hátra, addig a Blu-ray lejátszás miatt 20:39-kor, 27 perccel később még mindig hátra volt kb. másfél perc. Ezután leállítottuk a filmet, és valóban visszakaptuk a torrentezéshez a korábban lefoglalt másodpercenkénti 1–2 Mbyte-ot, és az első torrent befejezésekor a később indított már jóval gyorsabban töltődhetett:

 

 

A második letöltés is gond nélkül befejeződött kb. 20:51-kor, miközben az A-400 már készenlétbe volt kapcsolva (piros LED az előlapon, lekapcsolt HDMI-kimenet). Felfelé egyelőre nem töltött semmit a Transmission, ami nem is csodálható, mivel kb. 60–60 seed, de csak 10–15 leech volt mindkét torrenthez, és a mi felfelé 5 Mbites sebességünk nem kiugróan magas ahhoz, hogy minket is válasszon a tracker – az eltelt 40 percben. De így legalább nem sértettünk törvényt, nem osztottunk meg, csak lefelé töltöttünk filmet :)

A fentiek alapján elmondható, hogy az A-400-on a korlátozás nélküli (de legalább is 6 MByte/másodperc körüli) letöltési sebesség sem okoz fagyást, sőt torrentezés mellett még Blu-ray filmet is lehet nézni rajta akár hálózaton keresztül is, ami csak minimálisan lassítja a letöltést. Két torrent egyidejű futtatása is stabilan működik. Mindezek után természetesen nem állítjuk azt, hogy tökéletesen lehet torrentezni ezzel a médialejátszóval, hiszen nem próbáltuk napokon keresztül, nem futtatunk kettőnél több torrentet, és nem seedelt tőlünk több tucat torrentező sem. Az viszont bizonyosan látszik, hogy az A-400 hardvere alkalmas akár lejátszás közben is a torrentezésre, komoly netkapcsolat mellett is. Hogy ez mennyire lesz stabil a jövőben, az csak a szoftveren múlik.

Ettől függetlenül mindenkinek, aki megteheti, inkább egy komolyabb NAS-t (pl. Synology) ajánlunk a letöltéshez, illetve a médiafájlok biztonságos tárolásához, hálózaton keresztüli mozizáshoz, zenelejátszáshoz, képmegosztáshoz!

A teszt 2. része ITT található!» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!