Popcorn Hour
USB-s eszközök problémái
[2013/04/11]

Számos USB-s eszköz csatlakoztatható a Popcorn Hour lejátszókhoz, és ezek használata során igen sokféle probléma merülhet fel. Elméletileg bármilyen USB1.1, USB2.0 és USB3.0 háttértár (2,5/3,5"-es HDD, SSD, pendrive, kártyaolvasó) és HUB, valamint USB2.0-ás wifi adapter (csak a gyári működése garantált) valamint billentyűzet használható bizonyos alkalmazásokhoz, illetve az operációs rendszerben. Mindemellett nem garantált, hogy minden USB-s elektronika kompatibilis a Popcorn-okban használt USB vezérlővel, ahogy hasonló inkompatibilitással a számítógépek esetében is találkozhatunk még manapság is (legújabban épp az USB3.0 terjedése kapcsán).

A probléma első sorban az szokott lenni, hogy az adott USB-s eszközt nem látja, nem ismeri fel a lejátszó. Ennek két fő oka lehet:

1. Az USB-s háttértárak különböző mértékben igényelnek tápfeszültséget az USB-portról, amelyre csatlakoznak. A 3,5"-es HDD-k mind saját tápegységgel rendelkeznek, így nekik nincs semmilyen különösebb áramigényük. A 2,5"-es lemezt használó USB-s HDD-khez korábban a gyártók mellékeltek külső tápegységet (ha ilyenünk van, mindig használjuk a tápját), de egy ideje az alacsonyabb fogyasztású HDD-k miatt az USB-portról kellene tudni árammal ellátni ezeket a meghajtókat. Alapvetően ezzel sem kell, hogy gond legyen mindaddig, amíg a szabványos 0,5 Amper elegendő az USB-s lemez számára, mivel a Popcorn-okon nincs 1A-t leadó USB port. A lejátszók hátlapján található USB-s csatlakozókról általában elmondható, hogy ezeket érdemes HDD-khez használni, mivel ezek rövid ideig képesek 0,5A-nél többet is leadni, az előlapiak viszont a tapasztalat szerint nem. Az 500 GB-osnál nem nagyobb, az utóbbi 1–2 évben készült 2,5"-es USB-s lemezek általában tökéletesen műküdnek a normál, 0,5A-es USB-s portokon, legfeljebb írás közben időnként vesznek fel kicsivel több áramot, de ezt a lejátszó még tolerálja. Az ennél nagyobb kapacitású diszkekhez azonban már szükség lehet plusz áramforrásra is. Ezt abból vesszük észre, hogy időnként lecsatlakozik a lemez, kattog, próbál felpörögni, vagy éppen – a több áramot igénylő – írás műveletnél hibát jelez.

– Ha nem lehet külső tápegységet csatlakoztatni az adott USB-s lemezhez, akkor választhatunk egy 1A-t garantáló, saját tápos USB HUB-ot (elosztót), és ezen keresztül már használható lesz a háttértár, hiszen nem a lejátszótól kapja az áramot.

– Másik lehetőség egy úgynevezett Y USB kábel használata, amit sok 2,5"-es külső merevlemez gyártója mellékel is az eszközéhez. Ezen kábel egyik végén két darab USB dugót találtunk és mindketőtt a lejátszóhoz kell csatlakoztatni. Bár az adatkommunikáció  természetesen csak az egyiken keresztül fog zajlani, a párhuzamosan bekötött tápvezetékek biztosítják azonban azt, hogy két fél amperes portról összesen max. 1A áramerősséget is kaphasson a lemez.

2. A problémák másik része nem a tápellátásból adódik, hanem az USB-s eszköz elektronikájával függ össze, és általában abban nyilvánul meg, hogy nem látja azt a lejátszónk. Ilyen esetben az alábbiakkal érdemes próbálkozni:

– A Popcorn-ok egy belső „listát” készítenek az egyszer már sikeresen használt USB-s eszközökről. Ha erre a listára felkerül egy készülék (tehát sikeresen detektálta/mountolta a lejátszó), a következő csatlakoztatás már gyors és várhatóan probláma mentes lesz. Ez a lista azonban törlődik a firmware frissétésekor és a gyári beállítások visszaállításakor (factory reset). Ez a lista sérülni is tud a nem szabályos (POWER gombbal történő) kikapcsolás során, így sose a hátsó főkapcsolóval, vagy a konnektorból való kihúzással állítsuk le a lejátszót, hanem a POWER gomb 5 másodperces megnyomásával! Ha egy USB-s eszköz nem akar megjelenni a lejátszónk számára, a gyártói tanács az alábbi: a kikapcsolt Popcorn-hoz csatlakoztassuk az USB-s eszközt, majd az előlapon lévő gombbal, vagy a külső tápegység konnektorba dugásával indítsuk el a lejátszónkat. Több, mint 1 órán keresztül ne nyúljunk hozzá még a távvezérlő gombjaihoz sem, majd szabályosan kapcsoljuk ki a Popcorn-t! Ezután jó eséllyel már gyorsan felismeri a korábban problémás USB-s eszközt a lejátszónk, hacsak nem inkompatibilitási gondról van szó.

– Miközben csatlakoztatva van, de nem jelenik meg pl. egy külső lemez, csaltakoztassunk egy olyan másik háttértárat (pl. egy pendrive-ot), amivel nincs ilyen gond. Ekkor gyakran megtörténik, hogy mindkét eszköz egyszerre használhatóvá válik, és a fentebb említett listába is bekerül a korábban problémás készülék. Ezután figyeljünk rá, hogy mindig szabályosan állítsuk le a lejátszót!

 

Egyéb tippek, ötletek, tanácsok:

– Ha USB-s eszköz csaltakoztatva van, soha ne a főkapcsolóval kapcsoljuk ki a lejátszót, hanem szabályosan, a távvezérlőn vagy az előlapon lévő POWER gomb 5 másodpercig tartó nyomva tartásával!

– Hacsak tehetjük, USB-s eszközt a lejátszó kikapcsolt állapotában csatlakoztassunk, illetve húzzunk le. De leválasztáskor mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy éppen nem ír a háttértárra a lejátszó, különben sérülhet a fájlrendszer!

– Nem javasoljuk a WD külső lemezeinek használatát, számos rossz tapasztalattal rendelkezünk velük kapcsolatban. Általában nem javasoljuk az olcsó külső USB-s lemezeket, inkább egy megbízható külső házba mi magunk telepítsünk tetszőleges merevlemezt.

– Ne terheljük túl USB-s eszközökkel a lejátszó tápegységét! Bár lehet, hogy egy külső 2,5"-es lemez hibátlanul működik a lejátszótól származó 0,5A árammal is, de ha több ilyet csatlakoztatunk egy időben (vagy több tápfeszültséget igénylő egyéb USB-s készüléket, pl. nagy kapacitású USB2/3 pendrive-ot), akkor már probléma lehet egyidejű használatukkal, mivel áramfelvételük együttesen időnként túllépheti az USB-s portok által összességében leadható teljesítményt. Saját tápos USB-s HUB segít ilyenkor.» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!