Popcorn Hour
Belső merevlemez használata, formázása
[2014/06/18]

Ha a lejátszót belső merevlemezzel használjuk, szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy milyen fájlrendszer legyen a lemezen. Pontosabban, ennek akkor lesz jelentősége, ha időnként szeretnénk USB-s küső lemezként a számítógépünkhöz is csatlakoztatni a készüléket, vagy a HDD-t kivéve belőle a számítógépünkkel írni/olvasni azt. A Popcorn Hour lejátszói a kezdetektől fogva kezelik a legismertebb operációs rendszerek fájlrendszerét, így az NTFS-t (Windows), EXT2/3-at (linux) és a HFS+-t is (Mac OS X).

Ha a lejátszó menüjéből formázzuk le, akkor a linux operációs rendszer miatt EXT3-as fájlrendszer kerül a lemezre, és 3 partíciót hoz létre a Popcorn (rendszer, adat és swap). Ezt a formátumot – mivel az operációs rendszer natív formátuma – kezeli leggyorsabban a lejátszó, ez igényli a legkisebb erőforrást tőle. Ha az NMT-programokat (gyári torrentkliens, SMB-szerver, NFS-szerver, FTP-szerver, UPnP-szerver és NZB-kliens) is telepítjük a lemezre, azok a rendszerpartícióra kerülnek majd, a médiafájlok másolása/törlése során ezekben nem tehetünk kárt. Az EXT fájlrendszerrel azonban – a számítógépükön linuxot használókat leszámítva – a legtöbb felhasználónak gondja lesz, amint közvetlenül (SATA-n vagy USB-n) a számítógéppel olvasná/írná azt. Sem a Windows, sem a Mac OS X nem kezeli ezt a fájlrendszert. Mindkét operációs rendszerhez létezik azonban ingyenes és fizetős EXT-fájrendszer driver is, amely telepítése után a számítógépünk már tudja írni és olvasni is (lassabban vagy éppen kellemesen gyorsan) a linuxos, EXT fájlrendszerű lemezeket is. EZEN terméktámogatási cikkünkben pl. bemutatuk egy megoldást Windows alá. A driver telepítése operációs rendszerünkre – főleg az ingyenes megoldások esetében – azonban gyakran nem az igazi megoldás, mert előfordulhat hibás működés, sérülés a fájlrendszerben, nem megbízható kapcsolat. Ráadásul az operációs rendszerünk újabb frissítése után van esély rá, hogy az EXT driver már nem fog működni, amíg ahhoz is meg nem jelenik egy frissebb verzió.

Ha nem linux fut a számítógépünkön, nem javasoljuk, hogy a lejátszóval formázzuk a merevlemezt benne, és EXT3 fájlrendszert használjunk rajta. Ennek akkor lenne max. jelentősége, ha az NMT-programokra szükségünk van, de ekkor is kikerülhető:

  1. Ha a lejátszóval nem torrentezünk, nem akarjuk a benne lévő lemez fájljait hálózaton keresztül elérni, akkor nincs okunk az NMT-programcsomagot telepíteni. Ekkor formázzuk le a HDD-t a számítógépünkben, vagy a lejátszót USB-n a számítógépünkhöz kötve az operációs rendszerünk által használt fájlrendszerűre (pl. NTFS, HFS+), egyetlen partícót használva! Ettől kezdve nem lesz gond a lemez írásával/olvasásával, ha a számítógéphez csatlakoztajuk.
  2. Ha szükségünk van valamelyik NMT-programra (külön-külön nem telepíthetőek, csak egyben, csomagban), akkor csatlakoztassunk a merevlemez mellett egy másik, legalább 2 GB-os háttértárat is a Popcornhoz! Ez – pl. az A-4x0 modellek esetében – lehet egy SD-kártya, vagy – minden típusnál – egy pendrive. Az 200-as modellcsaládtól kezdődően az NMT-programok telepítésekor kiválasztható a telepítés helye, amely így nem csak automatikusan a belső merevlemez lehet. Ekkor az SD-kártya vagy pendrive EXT3-ra lesz formázva, és rákerülnek a programok, de a merevlemezünk érintetlenül marad, arra kerülnek pl. a letorrentezett fájlok is (ha a HDD-t jelöljük ki, mint médiatárhelyet), azon készíthető el a jukebox, függetlenül attól, hogy az nem EXT fájlrendszerű. Az SMB/FTP/NFS/UPnP szerver programot bekapcsolva (amely így az SD-kártyáról, pendrive-ról fut), hálózaton keresztül elérhető a belső lemez is bármely operációs rendszer alatt, mivel hálózati protokollt használva nincs jelentősége az összekapcsolt gépekben lévő lemezek fájlrendszerének.


» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!