Popcorn Hour
Open Hour Chameleon – A Chameleon USB lemezének elérése számítógépről
[2015/11/19]

Előfordulhat, hogy a Chameleonhoz csatlakoztatott USB-s lemezt nem akarjuk vagy nem tudjuk átvinni a számítógépünkhöz, hogy fájlokat másoljunk rá/róla, így kényelmes lenne, ha hálózaton át is látnánk a PC-vel a lemezt vagy pendrive-ot akkor, amikor az a Chameleonhoz van kötve. De ha pl. linuxos EXT fájlrendszerre van formázva a lemez, amit az Android kezel, de a Windows vagy a Mac OS X alap helyzetben nem, akkor is jól jöhet a fenti megoldás, hiszen hálózaton (mondjuk FTP-n) keresztül használva már mindegy, milyen a fájlrendszer, arról a gépünk nem is tud, hiszen a Chameleon kezeli a lemezt.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy lehet Windows 7-tel Total Commander-ben, illetve Mac OS X-en a Finder-ben elérni a Chameleon külső USB-s lemezét FTP-n keresztül.

1. Szükségünk lesz FTP-szervert futtatni a Chameleon Android rendszerén. Ehhez többféle ingyenes és fizetős alkalmazást találunk a Google Play Store-ban, mi az FTP Server Ultimate ingyenes verzióját mutatjuk most be. Telepítsük tehát ezt a Chameleonra:

 

 

2. Indítsuk el telepítés után az FTP-szervert! Ha gyakran fogjuk használni, érdemes kitenni a Chameleon indítóképernyőjére is:

 

 

3. Az FTP Server Ultimate nyitófelületén középen fönt találjuk a főmenüjét, itt első lépésként egy új szervert kell hozzáadnunk:

 

 

4. Az új szerver létrehozásánál a képernyő felső sávjában két fület találunk: Beállítások (Settings) és Felhasználók (Users). A Settings alatt először nevezzük el az FTP-szerverünket (mi a chameleon nevet írtuk be) A Run on port mezőben a portszámot kell beírni, amelyre hivatkozva lesz elérhető az FTP-szolgáltatás a Chameleon IP-címén. A mező alatt lévő Get random port gomb egy véletlenszerű portszámot ad, amely jó esettel működni fog, de erre a képernyőre először belépve már ki lesz töltve egy számmal ez a mező (jelen példában az 57777-et találtuk itt). Jelentősége nincs, olyan számot nem használhatunk, amely az Android rendszer számára foglalt már, így pl. az FTP-szervereknél szokásos 21-est sem.

 

 

Ha bejelöljük a Start on boot opciót, akkor a Chameleon bootolása után automatikusan elindul majd az FTP Server Ultimate app, és így az FTP-szolgáltatás is elérhető lesz. A Start directly when app starts clean opciót bejelölve, elindul a szerverünk magtól, amint betöltöttük az appot. A Respawn funkciót aktiválva újraindul a szerver, ha programhiba miatt lefagyna, kilépne az app. A legutolsó opció (Start server when connected to seleceted...) bejelölése után a szerver magától indul, ha az itt megadható wifi-hálózathoz csatlakozik a Chameleon, és leáll magától, ha leválik a hálózatról.

Erről a képernyőről kilépni a vissza gombbal lehet, ekkor megkérdezi a program, hogy elmentse-e azt, amit az előbb beállítottunk; természetesen igennel (yes) válaszoljunk:

 

 

5. Ha már van neve a szerverünknek, és kijelöltük a portszámát, létre kell hoznunk legalább 1 felhasználót is, akinek joga lesz csatlakozni. Lépjünk be a képernyő tetején jobbra található Users fülre:

 

 

Itt a Username mezőbe írjuk be a felhasználó nevét (mi a „pc” nevet választottuk), a Password mezőbe pedig a jelszót, amivel majd be tud jelentkezni. A Document root sor mutatja, hogy melyik mappához férhet hozzá a Chameleon által látott tárhelyeken. A külső USB-s lemezt a Browse (Tallózás) gomb megnyomása után a fájlrendszerben kikereshetjük, a mnt mappában usb_storage név alatt találjuk meg (ha több van, akkor több is lesz itt különböző számokkal). Az Allow write access bejelölésével az adott felhasználó FTP-n keresztül nem csak olvasni tud, de írni és törölni is. Ha készen vagyunk, itt is a vissza gombbal léphetünk vissza egy képernyőt (miután itt is igennel válaszoltunk az elvégzett beállítások elmentése kérdésre). Most már láthatjuk a létrehozott felhasználóinkat (eddig ugye csak egyet csináltunk):

 

 

6. Lépjünk vissza még egy képernyőt, ekkor a szerverek listáját látjuk. A képernyő tetején középen található Start és Stop gombokkal indítható és állítható le az éppen kijelölt szerverünk. De ha a listában kiválasztjuk és rákattintunk, akkor is felugrik egy Start/Stop, törlés (Delete) és szerkesztés (Edit) opciókat tartalmazó menü.

 

 

A fenti képernyőn a chameleon nevű FTP-szerver fut (started), és az 57777-es portszám alatt érhető el a Chameleon IP-címén.

 

7. Ha nem fix IP-címmel használjuk a Chameleont, akkor nézzük meg az Android rendszer beállításainál, a Wi-Fi vagy az Ethernet menüben (attól függően, melyik módon kapcsolódunk az otthoni hálózatunkhoz vele) hogy mi az aktuális címe:

 

 

Ha rendszeresen szeretnénk a számítógépről a Chameleonhoz kötött lemezt elérni, érdemes fix címet használunk (MAC address alapján foglalva neki a routerben, vagy manuálisan beállítani egyet azon a tartomány kívül, amelyet a router DHCP-n keresztül használ), hogy ne kelljen a Chameleonból kinézni azt.

Most, hogy mindent beállítottunk a Chameleon felületén, tudjuk az IP-címét (a fenti példában ez a 192.168.2.86 volt) és a portszámot (nálunk most 57777), fut az FTP-szerverünk, nincs más dolgunk, mit a számítógépen csatlakozni hozzá.

 

8. Windows alatt vélhetően a legelterjedtebb fájlkezelő alkalmazás a Total Commander, ez a program FTP-n keresztül is képes távoli mappákat menedzselni. Ennek beállítása igen egyszerű. A felső ikonok között találjuk az FTP-kapcsolat jelét is (az alábbi képen pirossal bekarikázva. Erre kattintva megnyílik a most még üres Kapcsolódás FTP-szerverhez ablak. Az ablak jobb oldali gombsorán kiválasztható az új kapcsolat beállítása, ekkor megnyílik az alábbi képen a legfelső ablak:

 

 

Itt nevezzük el a kapcsolatot, ahogy nekünk tetszik (mi Chameleon USB-nek kereszteltük el), majd a Kiszolgáló nevéhez írjuk be a Chameleon aktuális IP-címét, mögé kettősponttal elválasztva az FTP-szerverünk portszámát (jelen példánkban ez ugye a 192.168.2.86:5777)! A Felhasználó név és Jelszó mezőkbe értelemszerűen az FTP Server Ultimate appban (fent, az 5. pontban) létrehozott felhasználót és jelszavát adjuk meg! Az OK gombra kattintva elmentésre kerül az új FTP-kapcsolatunk, és az alábbi ablakot látjuk:

 

 

Kattintsunk a Kapcsolódás gombra, és ha minden rendben a hálózatunkkal, akkor máris megjelenik a Total Commander egyik felében a Chameleonhoz csatlakozó USB-s háttértár:

 

 

9. Mac OS X alatt a Finder-ben kényelmesen mountolhatunk FTP-megosztásokat. A Go menüben a legutolsó lehetőség a Connect to Server..., válasszuk ki azt:

 

 

A felugró ablakban meg kell adnunk a felhasználót és a jelszót, amit a Chameleon FTP-szerveréhez beállítottunk fentebb, az 5. pontban. Ha bejelöljük a Remember this password in my keychain opciót, akkor legközelebb már nem kell kitölteni ezeket a mezőket, a Mac eltárolja a Keychain-ben.

A Connect gombra kattintva már meg is nyílt egy új Finder ablak a Chameleon USB-s lemezének tartalmával:

 

Hasonlóan találunk ingyenes SMB-szerver appot is a Googel Play áruházban ugyanettől a fejlesztőtől, azt is választhatjuk akár Windows, akár Mac OS X mellé a távoli eléréshez.» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!