Popcorn Hour
A-1x0/B-110 – Nem jelenik meg a film mellé tett feliratfájl, pedig a neve ugyanaz, mint a mozié
[2008/06/17]

Ha nincs a filmben beágyazott felirat (pl. mkv konténerben), vagy nincs benne a magyar nyelvű, akkor a mozifájl mellé tett .sub, .srt., .smi, vagy .ssa formátumú feliratokat is használhatjuk. Ilyen külső feliratfájl esetén a Subtitle gomb megynyomásra az ON mellett a (FILE) felirat jelenik meg, jelezve, hogy az éppen aktív felirat az külön fájlban van, nem a beágyazottat látjuk (természetesen válthatunk a feliratok között, ha van beágyazott is).

Ha a fentebb említett FILE felirat megjenik, biztosak lehetünk abban, hogy a lejátszó felismerte a film mellett külön fájlban lévő feliratot. Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégsem jelenik meg a film közben a szöveg a képernyőn. Ebben az esetben a feliratfájllal van gond. Annak ellenére, hogy elképzelhető, számítógépes lejátszóprogram képes esetleg lejátszani azt a feliratot, amit a lejátszónk nem jelenít meg, még számos probléma lehet a felirattal. A két leggyakoribb:

  • A feliratfájl kiterjesztése rossz. Lehet, hogy .srt a kiterjesztés, de valójában sub formátumú pl. a fájl, csak valaki átnevezte, mire hozzánk került.
  • Látszólag ugyanaz a felirat fájl neve mint a mozié, de kis/nagybetű eltérés mégis van a kettő között. Figyelj oda, PONTOSAN ugyanaz legyen a nevük, kis/nagybetű tekintetében is. A Windows ezeket ugyan egyformának veszi, de a lejátszón linux fut és ott nem mindegy.
  • Valamiyen nem szabványos megoldás van a fájlban, valamely része megsérült.

Igazából nem fontos tudnunk, hogy mi a probléma, legegyszerűbb, ha megpróbáljuk átalakítani egy másik ismert formátumra (pl. .srt-t .sub-ra, vagy fordítva) egy erre alkalmas, megbízható segédprogrammal (ilyen pl. a Subtitle Workshop, amely magyarított verziója ingyenesen letölthető akár innen is: link...). Az így létrejött „friss” feliratfájl már valószínűleg menni fog gond nélkül a lejátszónkon is.

A Popcorn Hour firmware jelenleg nem kezel stílusokat (dölt, félkövér, aláhúzott betűk) és színeket a feliratok megjelenítésekor, de a gyártónál már tervbe van véve ezen képességek megvalósítása a soronkövetkező szoftver-fejlesztések során. A formázó tageket egyszerűen kiszűri (nem jeleníti meg).» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!