Popcorn Hour
A-xx0/C-x00 – Kérdések és válaszok
[2013/04/25]

C-300-as lejátszóm a rádiós távvezérlő POWER gombjának hosszú megnyomására sem kapcsol ki teljesen, csak készenlétbe vált. Hogyan lehet kikapcsolni?
Természetesen a lejátszón lévő előlapi gombbal, de a távirányító POWER majd DELETE gombjainak egymás utáni megnyomása is használgató. Az újabb C-300-ak már a táviárnyító POWER gombjának 5 másodperces nyomva tartásával is kikapcsolhatóak, de ezeken a modelleken is működik a POWER majd DELETE, ami gyorsabb is.

Hogyan lehet a TV kimenet módot váltani?
– A készülék előlapján található „TV Mode” gomb sorban vált az elérhető kimenetek között, ahogy nyomkodjuk. A másik lehetőség a távvezérlő használata: A videó kimeneti mód gyors beállításához nyomd meg a „TV Mode” gombot, majd gyorsan ezután valamelyik szám gombot, az alábbiak szerint:

TV Mode + 0 = Automatikus üzemmód
TV Mode + 1 = Komponens/Kompozit NTSC 480i
TV Mode + 2 = Komponens/Kompozit PAL 576i
TV Mode + 3 = nem használható
TV Mode + 4 = HDMI/Komponens 720p50
TV Mode + 5 = HDMI/Komponens 1080i50
TV Mode + 6 = HDMI/Komponens 1080p50
TV Mode + 7 = HDMI/Komponens 720p60
TV Mode + 8 = HDMI/Komponens 1080i60
TV Mode + 9 = HDMI/Komponens1080p60


Fontos: a TV Mode gomb után gyorsan nyomd meg a szám gombot, aztán pedig várj 5-6 mp-et hogy legyen elég idő az üzemmód váltásra, és a TV érzékelni tudja a jelet.

Hogyan lehet a lezárt menüket feloldani?
– SETUP gomb, majd PLAY, amikor a képernyőn a lezárt menürendszer látszik.

Hogyan lehet a fájlok mindegyikét egymás után lejátszani (pl. mp3 album számait)?
– A PLAY gombot használd, ne az ENTER-t. A PLAY gomb hatására az éppen kiválasztott fájltól kezdve automatikusan sorban minden fájl (zene, film, fotó) le lesz játszva illetve meg lesz mutatva – ellentétben az ENTER-rel, ami csak az épp kiválasztottat játsza le és tovább lépni sem tudsz.Ebből következően csak a PLAY gombos lejátszásnál működik az előre/hátra léptetés is, a továbblépést pedig (pl. fotók diavetítésénél) a PAUSE gombbal szüneteltetheted.

Hogyan tudok belépni hálózaton a lejátszó merevlemezének SHARE megosztására?
– Amég nem írod felül a gyári beállításokat, addig a név: nmt, a jelszó: 1234
Természetesen az SMB (Samba) szervert el kell indítani az NMT programok menüpont alatt.

Hogyan lehet számítógépen írni/olvasni a Popcorn merevlemezét, ha azt a gépre dugom?
– Windows XP és Vista alatt több program is kezeli az extended formátumú lemezeket. Ingyenesen letölthető két jól használható pl. innen: link... (Ext2IFS), vagy link... (Ext2Fsd). Utóbbi használati útmutatója magyarul itt.
A Mac OS X-hez is létezik hasonló megoldás, pl. a Paragon ExtFS, de ez már nem ingyenes.

Az A-2x0-as Popcorn tartalmaz USB-slave csatlakozót, amin őt, mint külső merevlemezt tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni, miután számítógép oprendszeréhez feltelepítettük a EXT formátumot ismerő fenti drivereket. A folyamat a következő:

  1. EXT driver telepítése a számítógépre
  2. A Popcornt kikapcsolt állapotában az USB-slave csatlakozón (a kicsi, majdnem négyzet alakú, amit nyomtatókon is látunk) kössük a számítógéphez.
  3. Kapcsoljuk be a Popcornt, majd kis idő múlva a lemez megjelenik a számítógépen, mostantól használható. Eltávolítás Windows alatt: USB-meghajtó biztonságos eltávolítása, Mac OS X-en húzzuk a kukára a lemezt.
  4. Kapcsoljuk ki a Popcorn, és húzzuk le a kábelt.

 

Előfordulhat, hogy Windows alatt újra kell indítani a számítógépet, amikor már csatlakoztattuk a Popcorn-t, és mégsem jelent meg a lemez. Ha alapvetően Windows, vagy Mac OS X alatt használjuk a lejátszót, de a merevlemezére telepítenénk az NMT-programokat is (melyek egyébként akár egy pendrive-ra is tehetőek), akkor az NMT telepítés után érdemes az utolsó (adat)partíciót átformázni számítógépen NTFS-re, vagy HFS+-ra. Így ezentől a lehető leggyorsabban, bármiféle driver nélkül másolhatunk a lejátszóban lévő lemezre, miközben az első partíció marad EXT formátumú, és tárolja az NMT-programokat.

Hogyan tudom optimalizálni a Popcorn lemezét (töredezettségmentesítés)?
– Sehogy, mivel extended formátumú lemezeken nincs erre szükség, nem lesznek fregmentáltak.

Hogyan tudom elérni a torrentklienseket webböngészőn keresztül?
A Transmission felületéhez a http://popcorn_ip_címe:8077 sort írd be a webböngésződbe. A Transmission jelszóval védhető, így ha interneten keresztül menedzselnénk a torrenteket, ezt használjuk, ne a BTPD-t. Az alap felhasználónév: nmt, a jelszó 1234

Ha interneten keresztül akarod elérni a fenti oldalt, akkor a 8077-es portot a routerben forward-old a Popcorn IP-címére (tehát fix címet kell adni a készüléknek, hogy ne változzon), majd a fenti linkben a popcorn_ip_címe helyett a routered külső címét, vagy a domain nevedet használd (DynDNS szolgáltatással tudsz saját állandó domain-t szerezni a dinamikusan kapott IP-címedhez is).

Hogyan kell megadnom a hálózati helyeket, ahonnan mozizni akarok?
– A Hálózat található a Network Browser, amely SMB-n keresztül képes megtalálni a hlózati tárhelyeket. Természetesen, ettől függetlenül érdemes és lehet is fixen felvenni egy listába a gyakran használt címeket:

– SMB: ha a Windows hálózati protokolján, a Samba-n akarsz kapcsolódni (a Mac OS X is ismeri ezt), akkor ezt add meg a Popcorn Hálózati tárhelyek menüjében a hozzáadás gombbal, a megjelenő képernyőn az URL sorba:
smb://a_hálózati_hely_ip_címe/megosztás_neve Tehát pl.: smb://192.168.2.200/video
Ha nem kapcsolódhat bárki ehhez a megosztáshoz, akkor a User Name sorban add meg a felhasználónevet, a Jelszó mezőben pedig értelemszerűen a jelszót, amit beállítottál a megosztásod eléréséhez. A Share Name (megosztás neve) sorba beírhatod, hogyan jelenjen meg ez a link a Popcorn főoldalán (Source gomb lenyomására), tehát pl.: Emeleti PC A tetszőleges elnevezés csak a 01-17-080711-15-POP-402-000 béta firmware óta lehetséges!

– NFS: nfs://a_hálózati_hely_ip_címe:/megosztás_neve Tehát pl.: nfs://192.168.2.200:/Qmultimedia (QNAP NAS-ok alapértelmezett média SHARE-je). Nagyon fontos, hogy itt az IP-cím után kell egy kettőspont is. Ha ezt elhagyod, a rendszer figyelmeztet, hogy hibásan adtad meg az elérési útvonalat.
Érdemes még megemlíteni: megadható, hogy az NFS kapcsolat az UDP, vagy a TCP protokolt használja-e. Néhány tűzfalprogram (pl. a Windows XP sajátja) az UDP-s átvitel némely részét blokkolni fogja, és ilyenkor azt írja ki a Popcorn, hogy nem talált lejátszható tartalmat az adott könyvtárban. Ekkor váltsunk TCP-re, és így adjuk meg a hálózati tárhely nevét: nfs-tcp://a_hálózati_hely_ip_címe:/megosztás

Windows XP-n NFS kapcsolat mellett nem lát tartalmat a Popcorn az adott könyvtárban
– A Windows tűzfala a hibás. Próbáljuk meg UDP helyett TCP-n használni az NFS-t. Ehhez a hálózati hely címét így adjuk meg: nfs-tcp://ip_cím:/könyvtár_név

Hol lehet elérni hivatalos forráskódokat, dokumentációt a lejátszó szoftverével kapcsolatban?
– A Syabas folyamatosan bővíti ezt az oldalt: link... Mindenki csak saját felelősségére módosítsa a szoftvert a lejátszón, mert az ebből eredő meghibásodás már nem garanciális probléma lesz!

Használhatok USB-s billentyűzetet a Popcorn-nal?
Igen, tetszőleges, akár vezeték nélküli billentyűzet is használható, hiszen gyakorlatilag egy számítógépről van szó.

A fájl böngészőben az alábbi billentyűket használhatjuk:

- ESC: USB-s DVD fiókjának kinyitása/becsukása
- F1: Play, F2: Stop, F3: Return/előző oldal, F4: következő oldal, F5: Refresh (oldal frissítése), F6: URL (webböngésző), F7: Setup, F8: Time (idő), F9: piros gomb (videófájlok), F10: zöld gomb (zenei fájlok), F11: sárga gomb (képfájlok), F12: kék gomb (egyéb fájlok)
- PrtSc: Info, Pause: Select, Insert: copy, Delete: és BackSpace: visszatörlés, Home: home, End: TV mode, Page Up: oldal fel, Page Down: oldal le, Tab: tab, Window: Source: Menu: File
- számbillentyűk: mint a távvezérlőn, nyilak hasonlóan

DVD-lejátszáskor:

- ESC:
USB-s DVD fiókjának kinyitása/becsukása
- F1: Play, F2: Stop, F3: Prev, F4: Next, F5: gyorstekerés hátra, F6: gyorstekerés előre, F7: slow, F8: TimeSeek (időpontra ugrás), F9: Repeat (ismétlési mód), F10: Audio (hangsáv), F11: felirat, F12: zoom (nagyítás)
- PrtSc: Info, Scroll: DVD menü, Pause: Pause, Page Up: hangerő fel, Page Down: hangerő le

Hogyan tudom kedvenc webes rádió és TV csatornáimat elindítani?
- Habár számos online (akár hazai) műsor megkereshető az internetes szolgáltatások menüben, kényelmesebb, ha létrehozunk egy saját könyvtárat a lemezünkön, és abban tároljuk a linkjeinket egy .html és a hozzárartozó .jsp kiterjesztésű fájlokban az alábbi minta szerint:

A fenti két fájlt létrehozva (radio.html és radio.jsp) és bemásolva a Popcorn merevlemezére, a negyedik ikonnal lesz elérhető a radio.html és onnan a linkek, amelyek az adókat szólaltatják meg. A .jsp-be természetesen más, ill. több adó is elhelyezhető, tetszés szerint, ez csak a minta.

Milyen egyéb programok léteznek a Popcornra a gyári NMT programokon kívül?
- Számos házi fejlesztésű program, illetve sok hasznos program született már eddig is, amely telepíthető a készülékre, vagy számítógépen futtatható, de a Popcorn-nal kapcsolatos. A gyári fórumon külön topikot találunk, ahol naprakész információk olvashatók a programokról, azok aktuális állapotáról, letöltési linkekkel: link...
Találhatunk itt a gyári MyiHome-nál sok tekintetben jobb médiaszerver-programot (Llink), eMule letöltőklienst (aMule), a házi programok telepítését megkönnyítő installert (NMT Community Software Installer), Norton Commander-szerű fájlkezelőt (Midnight Commander), vagy éppen a merevlemezeket halkabb működésre kapcsoló segédprogramot (Automatic Acoustic Management setting changer – Seagate lemezekhez nem használható).
Egy segédprogram-gyűjtemény topikja: link...

Milyen fájlformátumokat tud olvasni és írni a Popcorn (miért nem tudok másolni a külső lemezre)?
– Olvasni gyakorlatilag mindent tud: FAT, NTFS, HFS+ (Apple), EXT2/3, de írni (másolni) csak a FAT, NTFS és EXT2/3 formátumú lemezekre képes.

Le lehet-e játszani tömörített RAR állományokból?
– Igen, sőt megjeleníthető a tartalma is, és ki is csomagoltatható a Popcornal (2011 márciusa óta).

Hogyan lehet megoldani, hogy a 3D-s tévém automatikusan side-by-side módba kapcsoljon, ha ilyen videófájlt játszok le?
– Ha egy film side-by-side, vagy top-bottom technikával készült 3D-s, akkor a Popcornok képesek a megfelelő kapcsolójelet átküldeni a tévé számára. Ehhez azonban helyesen kell átneveznünk az adott filmfájlt:

  • Side-by-side esetén fájlnév.3DSBS.mkv (vagy bármi más kiterjesztés a végén),
  • top-bottom mellett pedig fájlnév.3DTAB.mkv (vagy az adott formátum kiterjesztése a végén az mkv helyett)

legyen a név, és a lejátszó átkapcsolja a tévét az adott 3D-s módba.

Az oldalt folyamatosan bővítjük!» vissza a cikklistáhozTerméktámogatás csak a hivatalos forgalmazóktól származó termékekhez jár, kérjük vásárlás előtt ellenőrizze, a kiszemelt üzlet/webshop szerepel-e a Forgalmazók oldalon!