Néhány filmnél nincs hang

Az A-410 hardveres kialakítása miatt csak rá vonatkozó problémák és kérdések fóruma.

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: karczt » 2017.08.30. 13:14

Sziasztok,

Én is szeretnék segítséget kérni tőletek. Nekem is hang problémám van. A popcorn úgy van beállítva, hogy mindent ő dekódol és semmit sem küld tovább. Egy HDMI kábellal van egy Samsung TV-re kötve erősítő nélkül. A filmek 99%-t gond nélkül letudom játszani hanggal. Azonban van pár film ahol 1 másodpercre beindul a hang aztán hirtelen elszáll és néma filmben megy tovább.
Megnéztem ezeknek a filmeknek az NFO-ját és ott ezt írják : Audio : AAC LC 2ch / 48 KHz a a410 popcorn-nak a specifikációját is megnéztem és elvileg kezelnie kellene ezt a formátumot.

Valakinek ötlet, hogy mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm!
karczt
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2014.04.11. 18:57

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Yoda » 2015.06.03. 10:15

Hát igen, a számtalan kódolás és konténerformátum (amely közül több nem is hivatalos, nincs pontos specifikációja, illetve folyamatosan változik) miatt nagyon sok lejátszási probléma adódhat a fájlokkal. Míg egy PC-n egy újabb szoftver és esetleg egy erősebb processzor megoldás lehet bármi változásra, itt a processzor adott, mindent hardveresen dekódol, tehát új kódolásokat sem fog kezelni egy asztali lejátszó. Cserébe látványosan jobb a képes és az A-410 esetében a sztereó hangja is, mint egy számítógépnek, és könnyebb kezeli. De bizonyosan több fájllal lesz problémája. Figyelni kell arra, hogy csak „jó forrásból” (megfelelő programmal rippelt, kódolt) fájlokat gyűjtsél, akkor nem lesz vele probléma.
Popcornhour.hu adminisztrátor – Az erő veled van!
Avatar
Yoda
 
Hozzászólások: 4169
Csatlakozott: 2010.04.02. 16:19
Tartózkodási hely: Dagobah bolygó

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Laci204 » 2015.06.02. 16:52

Köszi az infókat. Azt már látom hogy folyamatosan tanulnom kell. Azt vártam, hogy egy media lejátszóval majd egyszerűsödik a sokféle formátum kezelése, de úgy tűnik csak egyre bonyolultabb. Nem baj, a jó pap is holtig tanul :-)
Laci204
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2015.05.11. 10:28

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Yoda » 2015.06.02. 14:00

Akkor hogy tényleg tisztázzuk: a WMA az nem WMA Pro, amiről én írtam. Az AAC-nél szerintem csak sztereót (2.0) tud az erősítőd dekódolni, így nincs hangja ha 5.1-es a filmben egy AAC sáv. Egyébként az AAC-n belül nincs másféle kódolás, a csatornák száma lehet változó csak tudtommal. NEM KELL kapcsolgatnod szerintem továbbküldés és dekódolás között, miért tennéd? Ha igazam van, akkor max. a sztereó AAC-t udná fogadni digitálisan, azt meg bátran dekódolhatja neki a Popcorn is (tehát mindig lekeverésen hagynám), egy MP3-szerű hangnál lényegtelen, hogy a Marantz DAC-ja csinálja, vagy a Popcorné. Egyébként sztereó zenénél szerintem az A-410 analóg kimenetén jobb hangot kapsz, mint ha az erősítőd dekódolná, szebben szól az ESS DAC az A-410-ben. Kösd egyszer rá RCA-kábelekkel az erősítőre, és valószínűleg zenét csak úgy akarsz majd attól kezdve hallgatni.
Popcornhour.hu adminisztrátor – Az erő veled van!
Avatar
Yoda
 
Hozzászólások: 4169
Csatlakozott: 2010.04.02. 16:19
Tartózkodási hely: Dagobah bolygó

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Laci204 » 2015.06.02. 13:01

Nos akkor, hogy tisztázzuk: utána néztem (sőt ki is próbáltam) természetesen a MARANTZ SR5009 AV receiver tudná dekódolni az AAC, meg WMA formátumot is ha megkapná. (Használati utasításból, tesztekből, meg a kipróbált egyéb AAC-és filmekből bogoztam ki). Ezen az erősítőn arra is van lehetőség hogy megnézzem, milyen jel érkezik az adott forrásból. A problémás filmek esetén semi nem érkezik. Vannak viszont olyan AAC hangú filmek amiknél megkapja az erősítő a digitalis jelet és dekódolja is gond nélkül. Ezeken után azt gyanítom, hogy az AAC-én belül eltérő kódolások léteznek, amik közül van amit kiküld a Popcorn, van amit nem. Nem baj majd kapcsolgatom a passthrought ahogy kell.
Köszönöm a jó tanácsokat és a segítséget.
Laci204
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2015.05.11. 10:28

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Yoda » 2015.06.02. 11:11

Laci204 írta:Tehát a popcorn-nál nekem kell lenyomoznom, hogy milyen hangsávot tartalmaz egy film, és aszerint cserélgetni az audio beállításokat? Hát ez nem valami kényelmes....

NEM! Neked kell tudnod, hogy a TE erősítőd mit képes dekódolni. Lám, AAC-t nem tud, tehát azt hiába küldted neki digitálisan tovább. SOSEM kell továbbküldésre kapcsolnod az AAC formátumot, mivel az erősítőd akkor csak bután fog hallgatni. Azért kérdeztem a formátumot ami nem szól, és a beállításokat, hogy segíteni tudjak, mit állítottál be rosszul.
Nem jól kapizsgálod, a Popcon hangbeállítások menüjében láthatod, hogy még akár a WMA Pro hangot is továbbküldhetnéd digitálisan, a lejátszónak teljesen mindegy. De az erősítőd nem képes AAC-t (és szerintem WMA Pro-t se) dekódolni, ahogy kiderült. Így ezeket a Popcornra kell bíznod, hogy dekódolja (lekeverje analógra), mert ő ezt is tudja...
Popcornhour.hu adminisztrátor – Az erő veled van!
Avatar
Yoda
 
Hozzászólások: 4169
Csatlakozott: 2010.04.02. 16:19
Tartózkodási hely: Dagobah bolygó

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Laci204 » 2015.06.01. 21:53

Az erősítő egy Marantz 5009-es 5.1 hangszóró konfigurációval. HDMI kábelen kapja az anyagot a Popcorn-tól. Minden dekódolást a Marantz-ra bíznék, de már kapizsgálom, hogy ezt a Popcorn néhány esetben nem engedi.
Laci204
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2015.05.11. 10:28

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Laci204 » 2015.06.01. 21:45

Tehát a popcorn-nál nekem kell lenyomoznom, hogy milyen hangsávot tartalmaz egy film, és aszerint cserélgetni az audio beállításokat? Hát ez nem valami kényelmes. Mert például az említett filmnél csak akkor produkál hangot ha az AAC-ét downmixre állítom. Ha egy másik filmet pedig eredeti többcsatornás hanggal szeretnék nézni, akkor mehetek megint a beállításokba visszaállítani passthrough-ra. Az erősítő amit használok bármit dekódolna (Atmos-on kívül), ha megkapná a lejátszótól. Nekem nem világos, hogy miért muszály a lejátszóban lekevertetni sztereóra, miért nem hajlandó az adott jelfolyamot kiküldeni.
Laci204
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2015.05.11. 10:28

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Laci204 » 2015.06.01. 21:21

Köszönöm az ötletet, a downmix működik. Esetleg valaki tudja az okát, miért kell oda állítani? A filmnek amin próbáltam AAC hangsávja van.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Laci204 2015.06.01. 21:54-kor.
Laci204
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2015.05.11. 10:28

Re: Néhány filmnél nincs hang

HozzászólásSzerző: Yoda » 2015.06.01. 20:26

Laci204 írta:...mert nem vagyok computer szakértő...

Akkor kérlek, olvasd el a magyar kézikönyvet! Nem kell „computer szakértőnek” lenned. De ha nem teszed magadban tisztába az olyan fogalmakat, mint az analóg és digitális hangkimenet, a hangdekódolás, akkor ne várd el egy géptől, hogy kitalálja ezeket helyetted! Nem vártad volna egy médialejátszásra tervezett készüléktől, hogy ne találja ki magától, hogy Te hol akarod pl. dekódoltatni a különböző hangformátumokat (vele vagy az erősítőben)? Hogy ne találja ki magától, hogy neked hány csatornás hangrendszered van?
Ha van kedved válaszolni a kérdéseimre, akkor tudunk segíteni.
Popcornhour.hu adminisztrátor – Az erő veled van!
Avatar
Yoda
 
Hozzászólások: 4169
Csatlakozott: 2010.04.02. 16:19
Tartózkodási hely: Dagobah bolygó

ElőzőKövetkező

Vissza: A-410

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron