Popcorn Hour

Firmware-frissítések, béták tesztelése

[2017. február 02.]

Még ez elmúlt években kb. minden firmware-ről írtunk egy hírt, mára feladtuk ezt a szokásunkat, olyan sűrűn érkeznek a frissítések. A legújabb Popcorn Hour firmware-ekről EBBEN a topikban írunk a fórumon. Tavaly augusztusig béta firmware csak a VTEN-re jelent meg, de az A-500 és az A-500 Pro gyorsan megszerzett népszerűségének, illetve az ezen modellekbe épített DAC miatt bizonyos eltérő funkcióknak köszönhetően már mindhárom aktuális Popcorn Hour-re kiadásra kerülnek a béta verziók is. Ráadásul teljesen egyszerre jelennek meg ezek, így a fórumban is egy posztban írunk róluk, megadva mindhárom típushoz az egyedi firmware-fájl letöltési linkjét.

A béták ugyanazokat a változásokat (javításokat, újdonságokat) hozzák mindhárom modellre, ha mégis van valamilyen eltérés, azt a közös változáslista után minden esetben jelöljük (lásd pl. ENNÉL a posztnál). A béta firmware-ekről szóló posztjaink végén írunk az esetlegesen ismert hibákról is, ha a tesztelés során újabbak látnak napvilágot, akkor frissítjük ezt a részt a hozzászólásban.

Ha megjelenik egy újabb firmware, az régebbi topikját lezárjuk, és nem szeretnénk arról beszélgetni, hogy egy régebbi firmware-rel mi volt a gond (hiszen már nem az az aktuális), csak az érdekes vele kapcsolatosan, ha egy funkció korábban jól működött, de egy újabb frissítés elrontotta azt. Ilyen esetben mindig szeretnénk tudni, hogy melyik volt az utolsó firmware, amiben mág nem volt tapasztalható a probléma.

Ha visszatekintünk az elmúlt fél évre, azt láthatjuk, hogy talán még sosem volt ilyen intenzív a szoftverfejlesztés a Popcorn Hour készülékeire: 15 tesztelést igénylő béta firmware jelent meg (illetve 3×15, a három modellt tekintve), ami havi 2,5-ös átlagot jelent! Nem ismerünk szerencsére semmilyen más médialejátszót, amelynél ilyen komolyan vennék a fejlesztést – főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy alapvetően nem hibajavításokról van szó (sőt), hanem újabb és újabb funkciókat kapunk, olyanokat, amik az adott modell megjelenésekor még nem is szerepeltek a tulajdonságai között.

Tekintettel a jelentős mértékű változásokra, az egyes béta firmware-ek gyakran tartalmaznak hibákat és akár bizonyos, korábban már működő funkciók is „elromlanak” néha bennük. Így a béta verziók kipróbálását mindenkinek javasoljuk, mivel általában sok hasznos előrelépést hoznak, de ha valamilyen, számodra fontos képesség gyengébb lesz, vagy megszűnik, akkor telepítsd vissza a legutóbbi (hivatalos) verziót, amely még nem tartalmazta a problémát! Korábbi verziót a kezelőfelületbe épített online frissítés nem fog felkínálni, így azt manuálisan kell letöltened a gyártó oldalról, a készüléked típusát kiválasztva (az U-jelzésű modellek az amerikai piacra készültek, azok firmware-jét ne töltsd le!): link...

Az adott béta firmware-rel kapcsolatos tapasztalatokról a firmware megjelenéséről szóló topikban tudunk beszélgetni, az általános topikokban a legutóbbi hivatalos firmware használata mellett tapasztalt működésről beszéljünk azokkal, akik a béta verziókat nem akarják telepíteni és tesztelni! Ilyenkor egy problémára való rákérdezés előtt azonban javasoljuk, hogy nézd meg a hivatalos firmware óta megjelent béták leírásait, mert lehet, hogy ott már választ is kapsz a kérdésedre (pl. megoldódott egy bétában, vagy legalább ismert hibáról van szó)! Használd a fórum keresés funkcióját is, még akkor is, ha egyébként a számodra logikus alfórumban, topikban nem találsz választ a problémádra, lehet, hogy máshol mégis megvan!

A béták tesztelésében résztvevőknek nem csak mi, de a gyártó is köszöni a segítséget, nélkülük nem lehetnének a Popcorn Hour készülékek napjaink legtöbbet tudó lejátszói! A magyar fórumban felszínre kerülő kérdésekről és tapasztalatokról mi folyamatosan levelezünk a Cloud Media-val, illetve követjük az angol fórum posztjait is, így biztosak lehetnek benne a magyar felhasználók (jelen írás pillanatában 4988-an vannak), hogy nem feleslegesen „dolgoznak” a béták próbálgatásával.