Popcorn Hour

A-500 is lesz, ráadásul hamarabb mint a Pro!

[2016. április 28.]

Legutóbbi 4 hírünkből 2 az A-500 Pro-ról szólt, de még mindig csak annyit tudunk róla, hogy talán májusban már rendelhető lesz számunkra. Erre itt a mai meglepetés: A-500 néven egy jóval olcsóbb modell már május közepén bizonyosan elérhető lesz. Fussunk át az eddig ismert adatokon gyorsan, miről is van szó! Az A-410 utódjáról beszélhetünk, kívülről szinte semmi különbséget nem találunk, főleg nem előlről nézve:

Mondjuk az A-4x0 sorozat külsejébe, készülékházába nehéz is volt belekötni, így kifejezetten örvendetes, hogy nem változott semmit. A hátlapon is csak egyetlen említésre méltó különbséget lehet felfedezni: eltűnt az eSATA-csatlakozó, helyére a hátsó USB2.0 került, ami korábban az ethernet-aljzat alatt volt – elég szerencsétlen helyen.

 

A hátsó USB-be így már bizonyosan könnyen belefér az opcionálisan kapható új wifi-adapter, amely BL-WDN600 névre hallgat, és az A-500 Pro-val is használható lesz. A 600-as jelzés a 600 Mbites sebességre utal, tehát egy 802.11ac szabvány szerint is használható eszközzel van dolgunk, amely 5 GHz-en bizonyosan képes lesz akár 4K-s videók átvitelére is – legalább is akkor, ha ac-s routerünk is van otthon hozzá. Természetesen n-es és g-s hálózatokon is működik, lefelé kompatibilis azokkal, de úgy már csak zenelejátszásra vagy az online tartalmak elérésére lesz elég az adatátviteli sebessége.

Az A-500 ugyanazt az új SMP8758-as Sigma Designs processzort kapja, mint amelyet az A-500 Pro kapcsán már bemutattunk korábban. Azóta a Dune HD Solo 4K lejátszóban már meg is jelent a boltokban ez a chip, rendhagyó módon így nem a Popcorn Hour-nál mutatkozik be a világon először, ahogy az elmúlt években ezt megszokhattuk a Sigma újdonságainál. Tehát kétmagos, 1,2 GHz-es lesz az A-500 „agya”, 4K-s H.265 kódolású videókat 30 fps sebességig játszik le garantáltan (HDMI1.4), VXP-képjavításra képes és persze a Blu-ray 3D sem okoz majd problémát neki. Az A-410 legnagyobb újdonsága annak idején a minőségi ESS Sabre DAC volt, amely segítségével nem csak házimozink lejátszója, de komolyabb sztereó hangrendszerünk zeneforrása is lehetett az akkori legnagyobb Popconr Hour modell. Így kifejezetten örvendetes, hogy az A-500 is ugyanazt a Sabre ES9023-as (112 dB-es jel-zaj viszonyú) DAC-ot kapja, mint elődje. Hangzás terén tehát nem lesz különbség az A-410 és a most érkező A-500 között, a képminőség-javulást viszont a 4K-s lejátszási képesség biztosítja – már ha 4K felbontású filmeket nézünk, mert fullHD-ig az A-410 is ugyanazt nyújtja.

A RAM mérete sem változik, most is 1 GB DDR3 memóriával és 512 MB-os flash ROM-mal gazdálkodhat a processzor. Továbbra is használhatunk külső infra vevőt, ha szeretnénk elrejteni az A-500-ast, de a hálózatos távvezérlés is működik a Popcorn Hour gyári mobil appjával (NMJ Navigator) vagy sok más külső fejlesztésű alkalmazással is. A médiafájlok lejátszhatósága terén a különbség az A-410-hez képest gyakorlatilag csak a 4K-s fájlok terén van, míg zenei fájloknál a DSD512 lejátszási képesség az, ami csak az A-500 erősebb processzorával oldható meg.

Az A-500 kezelőfelület alapvetően megegyezik az A-410 és a VTEN grafikus felületével, de újdonság az A-500 Pro-tól átvett kezdőképernyő (főmenü) választási lehetősége:

Ha elsősorban zenelejátszásra használja majd valaki az A-500-ast, akkor bootolás után a fenti képe bal oldalán látható zenei főmenü fogadja majd, de választható az eddigi nyitóoldal is (a fenti kép jobb oldalán). Ahogy látható, az A-500 Pro-hoz tervezett elegáns, látványosabb zenelejátszó felület az A-500-on is elérhető lesz (a zenei jukebox marad a korábbi modelleken is használt).

Most, hogy tudjuk, miben több az A-500 az előd A-410-nél, érdemes megnézni, miben lesz kevesebb nagyobb testvérénél, az A-500 Pro-nál (ha az végre megjelenik majd):

  • 24-bites DAC, nem 32-bites („csak 112 dB-es dinamika, szemben a komolyabb Sabre 127 dB-es értékével).
  • Nincs fejhallgató-csatlakozó és az ahhoz tartozó erősítő a készülékben.
  • Nincs XLR-kimenet high-end erősítők felé.
  • Nem választhatunk bootoláskor a Popcorn Hour NMJ operációs rendszer és az Android között.

Utoljára hagytuk a legfontosabb különbséget a 200-220 ezer forint körülre várható A-500 Pro-val szemben. Az A-500 jelen állás szerint 100 ezer forint körül lesz 27%-os ÁFÁ-val együtt, tehát nem lesz drágább, mint az A-410 volt, és közel fele annyiba kerülhet, mint az A-500 Pro (ha az végre megjelenik majd).