Breaking News

Megéri ittasan vezetni? – Kiszámoltuk, mennyibe kerülhet

A rövid válasz: nem. Ittasan vezetni nem csak anyagi kockázattal és büntetéssel járhat. Bevonhatják a vezetői engedélyed, sőt, akár meg is sérülhet valaki.

A legrosszabb forgatókönyv szerint az életükbe is kerülhet a közlekedési szituáció szereplőinek, ha ittas vezető van az utakon. Az életre szóló traumát vagy sérülést pedig semmilyen pénzbírság nem tudja enyhíteni.

Az ittas vezetésért járó büntetés számtalan tényezőtől függ. Elsőként azt vizsgálják, hogy a sofőr által elfogyasztott szeszesital milyen mértékben található meg a vérében, illetve, hogy milyen légalkohol koncentrációt ér el.

Magyarországon már évek óta zéró tolerancia van a szeszesital fogyasztást illetően. Ha egy buliból vagy céges vacsoráról igyekszel haza – ezeken az eseményeken pedig jellemzően fogyasztunk alkoholt – jusson eszedbe a sofőrszolgálat. Ha csak egy pohár csúszott le, már nem érdemes kockáztatni. A legjobb ilyenkor, ha valaki olyan ül a volánnál, aki aznap egyáltalán nem fogyasztott alkoholt.

Büntetésre számíthatsz ugyanis, ha bármilyen gépi meghajtású járművet vezetsz. Ilyen az autó, a motorkerékpár, a motorcsónak, és furcsán hangzik, de még a motoros sárkányrepülő is. 0,30 gramm/liter véralkohol, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol koncentráció felett már számíts arra, hogy a zsebedbe kell nyúlnod.

Ez azt jelenti egy kb. 70 kg-os személy esetében, hogyha egy órája ivott meg egy pohár sört, a vérében több mint 0,4 gramm/liter alkohol van, tehát jár a pénzbüntetés. Ez 30.000 és 100.000 forint között alakulhat a körülményektől függően.

Ha azonban több csúszott le, könnyen 0,50 gramm/liter (vagy 0,25 milligramm/liter levegőalkohol) fölé emelkedhet az érték, ami már bűncselekménynek minősül. Ebben az esetben biztosan eltiltanak a vezetéstől – a bíróságon dől el, hogy mennyi időre. A pénzbüntetés is garantált: 30.000 forinttól akár 270.000.000 millió forintig is terjedhet az összege. Ezt az egynapi alaptétel felszorzásával állapítják meg.

A büntetés súlyossága attól függ, hogy az ittas vezető okozott-e balesetet, és ha igen, milyen súlyosat. Figyelembe veszik továbbá az elkövető szociális hátterét, az előéletét, és azt, hogy tanúsít-e megbánást, valamint hogy mit tesz azért, hogy enyhítse az okozott kárt.

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy lecsúszott pár pohár, soha ne ülj volán mögé! Kérd meg egy barátod, családtagod, nevezzetek ki bulisofőrt, vagy hívj hivatásos sofőrt – hiszen Te is tudod: mindenkit hazavárnak!