Breaking News

Így spórolhat nyáron a klímával

A nyári szezon sokkal több élvezetet kínál, mint a téli. Ilyenkor rendezik meg a legnagyobb bulikat, beindulnak a kerti partyk, érkezik a várva-várt nyaralás, és a nappalok is hosszabbak, mint az év egyéb időszakaiban. Van azonban valami, ami pont, hogy nyáron válik elviselhetetlenné – a hőség.

Habár egyre többen védekeznek légkondicionáló berendezésekkel a nyári kánikula ellen, az ilyen készülékek rendszeres használata bizony a villanyszámlán is meglátszik majd. Hogyan lehet spórolni tehát a klímán? Ebben segítenek az alábbi tanácsok!

1. Cserélje le elavult klímáját

A légkondicionálók általában 15-20 évig bírják, ha megfelelően bánnak velük. Ezt követően fokozottan csökken hatékonyságuk, ami egyre magasabb villanyszámlákat eredményez majd. Mi több, a régi berendezések rendszeres karbantartása is egyre költségesebb.

Ha tehát klímaberendezése a végét járja, akkor ajánlott minél előbb lecserélni azt. Egy új klíma beszerelése hosszútávú spórolást biztosít majd.

2. Ellenőrizze ablakait

Habár az ablakokat a nyári szezon előtt érdemes ellenőrizni és szükség szerint kicserélni, sosincs túl késő néhány új nyílászáró beszerzéséhez. Az otthonba beférkőző hő 25-30%-a az ablakokon keresztül érkezik.

Sokat segíthet néhány új, energiatakarékos ablak, de ha most nem áll készen ekkora beruházásra, akkor tegyen meg mindent meglévő ablakai karbantartása érdekében. Ellenőrizze például, hogy nem-e szökik valahol a levegő az ablak résein keresztül, és szigetelje nyílászáróit, ha eddig még nem tette meg. Ezzel komoly terhet vehet le klímarendszere válláról, aminek így kevésbé kell megerőltetnie magát (és kevesebb áramot fogyasztania), hogy lehűtse szobáját. A szigetelés továbbá közvetlenül segít megőrizni a szoba hőmérsékletét.

3. Takarja le az ablakokat

Az ablakokra vetődő napfény 76%-a hő formájában jut be a szobákba. Éppen ezért érdemes valamivel beárnyékolni az ablakokat azokban az órákban, amikor közvetlenül süt rájuk a Nap. Az árnyékolás lehetőleg kívülről érkezzen, hogy már az ablaküvegeket se érhesse közvetlen napfény. A megelőzés sokkal hatékonyabb védekezési forma a hő ellen, mint a szoba utólagos lehűtése. Természetesen ezzel is a klíma dolgát könnyíti majd meg, ami mindig alacsonyabb villanyszámlát eredményez.

A redőnyök és a sötétítő függönyök mind hasznosak lehetnek erre a célra, de használhat kifejezetten ablakokra készült fóliákat is. Ezek különösen hasznosak az olyan időszakokban, amikor a Nap közvetlenül tűz be a szobákba, és elviselhetetlen a hőség.

A fóliáknak két fő típusa van. A színes fóliák megváltoztatják a szobába behatoló napfény színét. Ezzel szemben a fényvisszaverő fóliák tükörszerű felülettel rendelkeznek, amik a napfény egy részét vissza is verik, így hatékonyabbak, mint a színezett alternatívák.

Természetesen az is hatásos lehet, ha egyszerre több opciót kombinál egymással. A vastag sötétítőfüggönyök és a színes fóliák például sokat segíthetnek a klímarendszereknek, ha együtt használják őket.

4. Használjon naphálót

Sokan helyeznek szúnyoghálót ablakaik elé, hogy távol tartsák szobáiktól a kéretlen, szárnyas látogatókat. Egy hálós szerkezetű ablakfedő azonban árnyékot is biztosít a szoba számára, különösen, ha kifejezetten ezzel a céllal készült – ilyenek a naphálók. A naphálók akár a hőmérséklet 70%-át is képesek blokkolni, jelentősen csökkentve ezzel a szoba hőmérsékletét.

A naphálók különféle sűrűséggel kaphatók – válasszon olyat, ami nem fog fel túl sok napfényt, különben a sötétebb, téli hónapok során extra világításra lehet szükség a szobában, ami pont, hogy növeli majd a villanyszámlát.

5. Gondolkodjon el a világításon

Ha a klímán szeretne spórolni, akkor nem mindegy, hogy milyen világítást használ szobáiban. Ha például még mindig izzólámpái és halogén égi vannak, akkor minél előbb le kell cserélnie azokat LED lámpákra. A LED lámpák lényegesen kevesebb hőt termelnek, mint elődjeik.

Az izzólámpák a felhasznált energia 90%-át hő formájában adják le, ami azt jelenti, hogy rengeteg áramot pazarolnak el. A LED izzók jóval takarékosabbak, tehát a klímahasználattól függetlenül sokat spórolhat velük.