Breaking News

Villanyóra napelemes módra – ad-vesz mérőóra

Ha megváltoznak energiafogyasztási szokásaink és a szabványos hálózati áramfelhasználásról áttérünk a napelemekre, akkor sok minden megváltozik a háztartásban. Egy valami azonban változatlan marad, ez pedig a villanyóra – persze nem a megszokott formában, mivel a napelemrendszerekhez egy speciális villanyóra csatlakozik.

 

Ez a mérőóra az úgynevezett két irányú mérő, mely képes arra, hogy a háztartásunk napelemrendszere által megtermelt, és fel nem használt energiát, valamint a hagyományos hálózatból átvett energiát külön-külön is mérje. Ezek a mérőórák azért, hogy képesek legyenek elkülönítve mérési adatokat szolgáltatni, fázisonként vannak ellátva mérőművel.

 

Akárcsak a hagyományos villanyórákat, az ad-vesz mérő órákat és kifejezetten szakemberekre muszáj bízni, pontosan olyanokkal, akik hálózati engedélyes szakemberek.

További egyezőség a hagyományos villanyórákkal, hogy a fogyasztónak ugyanúgy akadálymentességet kell biztosítania: a mérő órához vezető út fontos, hogy könnyen megközelíthető legyen, és könnyen lehessen kinyitni.

 

Ezeken a speciális ad-vesz mérőórákon a szerkezet felváltva mutatja a rendszerbe táplált, illetőleg felvett energiát. Az elv roppant egyszerű: amennyiben a betáplált energia magasabb, mint amennyit elfogyasztottunk, akkor azt az áramszolgáltató ki fogja nekünk fizetni.

Nagyon fontos éppen ezért, hogy az adatok pontosak legyenek, ne fordulhasson elő például olyasmi, hogy csak az egyik típusú energia mozgást: vagy az elfogyasztott, vagy a rendszerbe táplált energiát olvassuk le.

 

A szolgáltató kiemelten felhívja a figyelmet arra, hogy a felhasználók ellenőrizzék le az éves elszámoló villanyszámlájukat. Mindent egybevetve, nem kell megijedni ennek a típusú villanyórának a használatától, nem kell hozzá különösebb szakértelem, mivel a napelemes villanyóra értelmezése nem egy bonyolult dolog.

 

Az ad-vesz mérő óra használatával nemhogy túl bonyolítjuk a dolgokat, hanem éppen ellenkezőleg, minden sokkal egyszerűbbé válik, tisztábban látunk a saját napelemrendszerünkkel kapcsolatban. Példának okáért, könnyedén nyomon tudjuk követni azt, hogy napelemrendszerünk milyen arányban szolgálja ki gazdaságosan háztartásunkat.

 

Ezekkel a szerkezetekkel abszolút laikusoként is testközelből észlelhetjük, hogy a rendszerünk milyen hatékonyan működik, mennyi energia kitermelésére képes, hiszen a napelemes villanyóra értelmezése pofonegyszerű.

Természetesen kiemelt fontossággal bír, hogy a napelemrendszer kiépítéséhez megfelelő szakembereket és megbízható céget válasszunk.  A napelemrendszer.info ehhez is hathatós és használható, gyakorlati segítséget ad.

 

A napelemrendszer.info weboldalon sok minden más, hasznos és informatív hír, tanács mellett egy pár percet igénybe vevő, egyszerű űrlap kitöltésével egy ingyenes helyszíni felmérésre is jelentkezhetünk.

A napelemrendszer.info az általunk kitöltött online űrlapot továbbítja a lakóhelyünk szerinti megyében működő partner kivitelező cégnek, akik előzetes telefonos egyeztetést követően a napelemrendszer kiépítésének helyszínén ingyen felmérik ingatlanunkat. A helyszínre érkező napelem szakértő egy pár órát igénybe vevő helyszíni felmérést végez. Munkája során szemrevételezi az ingatlant: így megvizsgálja, illetve kérdéseket tesz fel a tetőszerkezettel kapcsolatban (hisz nem mindegy, hogy mekkora terhet bír el a gerendarendszer), megnézi az ingatlanunk tájolását, valamint kérdéseket tesz fel energia használati szokásainkkal kapcsolatban, és persze a jövőbeli energia felhasználási terveinkre is rákérdez.

 

A felmérést követően a napelemrendszer kiépítése szempontjából fontos észrevételeket tesz, valamint már hozzávetőlegesen pontos információval tud szolgálni a napelemrendszer bekerülési összegét illetően. Meg kell jegyezni, hogy a partnercég nemcsak az árkalkulációban és a kivitelezésben lehet a segítségünkre, hanem akár ügyintézési folyamatban is részt vesz, segíti a megrendelőt. Nincs ez másként a napelemrendszerek mérőórájával kapcsolatosan sem, mellyel kapcsolatosan szintén segítő partnerként számíthatunk rájuk.

 

Értelemszerűen az ad-vesz mérő órával rendelkező napelemrendszer tulajdonosok élhetnek még a szaldós elszámolás lehetőségével, hiszen idézőjelesen „készen kapják” a leadott, illetve vett energia mennyiségét. Sajnálatos módon azonban a 2024 január elsejétől napelemrendszert kiépített fogyasztók számára ez a lehetőség már nem elérhető.